Attack mot restaurang – 20 togs som gisslan

Av: Christoffer Nilsson, Joakim Magnå, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Beväpnade gärningsmän tog gisslan efter att ha attackerat en restaurang i diplomatkvarteren i Bangladesh huvudstad Dhaka under fredagskvällen.

Efter tio timmar stormade polisen restaurangen.

Enligt AFP dog sex gärningsmän och minst 13 personer kunde räddas i samband med stormningen.

20 ur gisslan ska vara döda.

Attacken inleddes mot en restaurangen O'kitchen i Dhakas diplomatkvarter i stadsdelen Gulshan under fredagskvällen, runt klockan nio lokal tid.

Polisen inledde en intensiv eldstrid med attentatsmännen. I samband med den dödades två poliser och flertalet personer skadades allvarligt, enligt myndigheterna i Bangladesh.

Enligt CNN hölls ett 20-tal personer, flera av dem utlänningar, gisslan inne i byggnaden, tillsammans med de mellan fem till nio attentatsmännen.

Under kvällen lyckades ett tiotal personer ta sig ut från restaurangen på egen hand, genom att fly takvägen, enligt Reuters.

Stormade restaurangen

Efter misslyckade förhandlingsförsök stormade polisens säkerhetsstyrkor, strax före fyra, svensk tid, lokalen, rapporterar flera internationella medier. En AFP-fotograf på plats uppger enligt TT att han kunde höra skott avlossas när styrkorna tog sig in – mer än tio timmar efter att gisslan hade tagits.

Inne i restaurangen utbröt nya strider mellan attentatsmännen och polisen och enligt AP hördes två kraftiga explosioner.

Tidigt på morgonen skrev flera internationella medier att sex gärningsmän dödades. Enligt den bangladeshiska militären hade 20 personer ur gisslan dödats under attacken, skriver AFP. Minst 13 personer kunde däremot räddas efter polisens stormning.

Hasina Wajed, Bangladesh premiärminister, uppgav tidigare att ett antal ur gisslan var döda och att en gärningsman kunde fångas levande.

Samtliga ur gisslan som dödades var utlänningar varav de flesta var japanska och italienska medborgare, skriver Sky News.

Oklart motiv.

Motivet bakom dådet är i nuläget oklart.

Terrorgruppen IS påstår sig ligga bakom attacken. Det rapporterar den IS-anknutna nyhetsbyrån Amaq några timmar efter att dramat började. Amaq uppgav även att 20 personer var döda,

Men Sveriges ambassadör i Bangladesh ställer sig tvivlande till att det skulle röra sig om terrorism.

– Det kan finnas mer lokala inhemska politiska motiv. Och eftersom det är en gisslansituation kan det vara en grupp som vill ha något i utbyte från den bangladeshiska staten, pengar eller annat, säger han till TT.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet var det under fredagskvällen ännu för tidigt att säga vem som genomfört attacken.

"Kontakta ambassaden"

Restaurangen O'kitchen, där även bageriet Holey Artisan Bakery finns, är populärt bland diplomater och andra utlänningar. Den ligger i närheten av en klubb som enligt flera medier är en mötesplats för nordiska medborgare, uppger TT.

En restauranganställd, som lyckades fly undan attacken, har talat med bland annat The Dhaka Tribune och CNN. Han berättar att många som befann sig i lokalen när gärningsmännen slog till var utlänningar.

Italiens ambassad uppger att sju italienska medborgare finns bland gisslan.

Enligt UD finns inga rapporter om drabbade nordiska medborgare.

Flera ambassader uppmanar nu sina medborgare som befinner sig i Dhaka att hålla sig inomhus.

"Svenskar i Dhaka uppmanas hålla sig inomhus tills situationen har klarnat. Kontakta ambassaden och meddela om ni är i säkerhet", skriver Sveriges ambassad på Twitter.

– Vi har nu ansträngt oss för att få tag i de svenskar som vi har kontaktuppgifter till. Hittills har vi fått tag i alla som vi har uppgifter på. Svenskar som är på tillfälligt besök får gärna höra av sig, säger ambassadör Johan Frisell, som förklarar att runt 150 svenskar bor i Dhaka.

Tidigare våldsdåd

Sedan början av 2015 har Bangladesh drabbats av fler än 40 brutala våldsdåd. Den senaste tiden har flertalet dödliga attacker riktats mot akademiker, bloggare, religiösa minoriteter, sekulära och gayaktivister. Många gånger har dådet utförts av personer beväpnade med machete.

Så sent som tidigare under fredagen höggs en hinduisk präst ihjäl i sitt tempel.

– Våldet vi har sett de senaste åren har drabbat alla stadsdelar och olika delar av landet. Så det är inte konstigt att det också drabbar Gulshans, säger Johan Frisell.

Islamiska staten har tagit på sig många av morden som utförts sedan februari förra året, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet, enligt TT.

Men regeringen i Dhaka har konsekvent förnekat att någon av de islamistiska terrorgrupperna är inblandade. I stället lägger den skulden på inhemska terrorister.

Publicerad: