Anna Hagwall (SD) om partiets kritik: Har rätt till min åsikt

avNiklas Eriksson

1 av 2

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) hotas av ”konsekvenser” från sitt eget parti efter en motion med felaktiga fakta.

Nu svarar hon på den skarpa kritiken.

– Jag har rätt till en egen åsikt. Jag står för detta. Medias ägande måste breddas, säger hon till DT.

Foto: TT
Anna Hagwall.

Aftonbladet kunde under onsdagen berätta om riksdagsledamoten Anna Hagwalls motion om att slopa presstödet för att minska Bonniers makt.

”Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd” skrev hon i förslaget.

Problemet är dock att bland det 80-tal tidningar som delar på den största delen av presstödet – driftsstödet på 436 miljoner per år – finns inga Bonniertidningar. Bonnier äger inte heller 80 procent av den svenska mediemarknaden.

Hotas av ”konsekvenser”

Hon ville också reglera mediemarknaden genom att inte låta någon ”familj, etnisk grupp eller företag” äga mer än fem procent av ”media”, skriver hon. Dessutom ansåg hon att SVT:s programutbud bör förändras mot att vara mer som på 50- och 60-talet och att de ska förvandlas till betalkanaler för att ”minska SVT:s förmedling av politiskt korrekt agenda”.

Sent på onsdagskvällen kommenterade SD motionen i ett pressmeddelande:

– Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, sa Mattias Karlsson, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp.

Nu kommenterar Anna Hagwall kritiken från det egna partiet mot motionen.

– Jag har rätt till en egen åsikt. Jag står för detta. Medias ägande måste breddas, säger hon till Dalarnas Tidningar.

”Tids nog får vi veta”

Hon erkänner också att hon kan ha vissa faktafel i sin motion. Bland annat att hon ”kan ha fel på procentsatsen” för Bonniers ägande”. Till DT säger hon också att hon inte har hört något från partiledningen som i sitt sena pressmeddelande uppgav att de inlett en dialog med henne med anledning av motionen som de inte står bakom.

– Det stämmer inte. Jag har inte hört något. Men jag respekterar partiledningen för det som de säger. Samtidigt hoppas jag att de respekterar att jag har en egen åsikt i detta. Så måste det fungera i en demokratisk organisation. alla har rätt att föra fram sin åsikt, säger Anna Hagwall till DT.

– Tids nog får vi veta hur det här slutar. Jag kan bara hoppas att partiledningen respekterar att jag har en avvikande åsikt i denna fråga.

Aftonbladet har sökt Anna Hagwall.

ARTIKELN HANDLAR OM