Ebba Busch Thor liknar Nato vid en hemförsäkring

NYHETER

För eller emot Nato?

Frågan debatterades i SVT:s Agenda och Ebba Busch Thor liknande ett medlemskap i försvarsalliansen med en "hemförsäkring".

– Det är för sent att teckna när huset brinner, säger hon.

Foto: Ebba Busch Thor.

Halvtid är nådd i mandatperioden och en utredning av Sveriges säkerhetsläge visar att landet skulle vara säkrare som medlem i Nato. Det blev ett ämne i söndagskvällen partiledardebatt i SVT.

KD: Gå med i Nato

Partiledarna fick frågan om Sverige borde gå med i försvarsalliansen Nato. Ebba Busch Thor vill ansöka om medlemsskap och liknade det vid att ha en hemförsäkring.

– Det är för sent att teckna när huset brinner, säger hon.

Hon riktade sig till Stefan Löfven.

– På grund av interna motsättningar i ditt parti håller du hellre god stämning på Sveavägen 68 i stället för god trygghet för Svea rike, säger Busch Thor.

"Ta fram en karta"

Anna Kinberg Batra pressade också Stefan Löfven.

– Ta fram en karta och se var vi ligger. Jag tycker att Sverige förtjänar en regering som inte blundar eller förnekar problemet, säger moderatledaren.

Statsministern höll fast vid den socialdemokratiska hållningen, att Sverige ska vara alliansfritt.

– Vi ska vara alliansfria, det är vad som skapar något långsiktigt hållbart. Vi är stabila i säkerhetsfrågan, säger han.

Vänsterledaren gav sig på Jan Björklund.

– Du är ju den skjutgladaste i det här sammanhanget, är du fortfarande beredd att gå med i Nato om Trump blir president om några veckor? sa Jonas Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato

Agenda