Danmarksåska rullar in över södra Sverige

1 av 6
NYHETER

Ett otäckt väder rullade på söndagsmorgonen in över Malmö.

Flera läsare har hört av sig och skickat in bilder till Aftonbladet.

– Det började blinka och jag förstod först inte att det var blixtar, säger Stephanie Grgic Nilsson, 26.

Tidigt på söndagsmorgonen svepte ett spektakulärt åskoväder in över Skåne, med start i och kring Malmö.

Stephanie Grgic Nilsson stod på balkongen på morgonen och såg hur himmelen delades i två halvor.

– Först märkte jag att det blåste mycket och sedan tittade jag upp och såg att himmelen på ena sidan om huset var helt klart, på andra sidan såg det jättekonstigt ut.

Sedan drog åskan igång.

– Det började blinka och jag förstod först inte att det var blixtar. Först när det började blåsa och åska så fattade jag vad det var. Då skickade jag sms till min man att han skulle stänga fönstret snabbt. Sedan började det regna, säger Stephanie Grgic Nilsson.

Starka åskbyar

Väderfronten passerade över Stephanie Grgic Nilssons hus och vidare upp över Skåne.

På SMHI gick man redan i går ut och informerade om att åskovädret skulle dra in och varnade för mycket regn på kort tid.

– Och nu har första omgången från Danmark kommit in över Skåne och Halland. Med mycket regn och starka vindar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Kommer det mer alltså?

– Ja, det kommer rulla in i omgångar under dagen. Rent generellt blir det inte jättekraftig vind, men i samband med åskan kan det bli starka vindbyar.

På sina håll i södra Sverige kan det komma 35 millimeter regn eller mer. Det gör att det finns risk för att bland annat källare, dagvattensystem och mindre vattendrag kan svämmas över.

Efter regnet under dagen kan Sydvästra Götaland under kvällen åter blötas ned av skurar som drar in västerifrån. I samband med åska finns återigen risk för större regnmängder.

Blixtnedslag gjorde också att Öresundsbron blev strömlös under förmiddagen, vilket ledde till att tågtrafiken stod stilla. Strax efter klockan 12 började tågen att rulla igen.

Följs upp av värme

För den kallfrusne och soltörstande finns en ljusglimt bakom molnen.

Vart tar ovädret vägen?

– Det rör sig nordost och österut. Det mattas av efter ett tag men kommer upp över Svealand och i de östra delarna kan det i morgon bli kraftig nederbörd lokalt, säger Sandra Andersson.

Efter regn, blir det solsken?

– Det kan faktiskt bli det. Regnet kommer fortsätta beröra under måndagen, men efter det kommer en högtrycksrygg och det gör att det kan bli soligt och fint nästa vecka. Men Norrland kan få regn.

Storbrand efter blixtnedslag

Under söndagsmorgonen bröt en storbrand ut på en gård i Vellinge kommun. Branden startade sannolikt som en följd av ovädret, uppger räddningstjänsten Syd.

– Troligtvis är det blixten som har slagit ner. Det är helt övertänt och brinner för fullt. Gården är u-formad och vi riktar in oss på att skydda boningsdelen, säger Paul Bjurhag, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Ingen person var hemma när branden bröt ut.

– Vi har varit i kontakt med ägaren som även uppgav att det inte ska vara några djur där inne, säger Bjurhag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder