CIA-chefen: ”Trump är ett hot mot USA:s säkerhet”

1 av 4
NYHETER

Donald Trump är ett hot mot USA:s säkerhet och har omedvetet värvats som en rysk agent.

Den salvan fyrar den tidigare CIA-chefen Michael J Morell av i New York Times.

Morell som arbetade med Bush skriver att han kommer att rösta på Hillary Clinton.

I den långa debattartikeln förklarar Morell att han arbetat för CIA i 33 år och under fyra olika presidenter från båda sidor. Det här är första gången han avslöjar sympati för någon presidentkandidat och det är Hillary Clinton han kommer att rösta på.

– I fyra år jobbade jag ihop med fru Clinton när hon var utrikesminister, oftast i Vita husets Situation room. Vid dessa oerhört viktiga möten upplevde jag henne som förberedd, detaljorienterad, eftertänksam, vetgirig och beredd att ändra sin ståndpunkt, skriver Morell.

Farlig president

Till skillnad från Hillary Clinton anser han att Donald Trump dels saknar all erfarenhet av nationell säkerhet och att han skulle vara en usel för att inte säga direkt farlig president.

– President Putin har ett förflutet inom underrättelsetjänsten, tränad att upptäcka svagheter hos en person och utnyttja dem. Det är exakt vad han gjorde tidigt under primärvalen. Putin spelade på Trumps svaghet genom att berömma honom. Och han reagerade precis som Putin hade räknat med.

Rysk agent

Enligt Morell har Putin värvat Trump som rysk agent, honom själv ovetandes. Trumps uttalanden om Putin som stor ledare, hans stöd för annekteringen av Ukraina och det faktum att Trump givit Putin grönt ljus för en invasion av baltstaterna speglar Rysslands, inte USA:s, intressen.

Det är en av anledningarna till att Michael J Morell nu för första gången öppet tar parti för en av presidentkandidaterna.

Michael J Morell slutade vid CIA 2013 för att ägna mer tid åt sin familj.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM