USA:s spioner ska skydda OS – största pådraget i historien

1 av 4
NYHETER

Rio de Janeiro Nu inleds de – världens mest välbevakade Olympiska spel.

En säkerhetsstyrka på minst 85 000 personer står redo att bevaka spelen – inklusive 1 000 amerikanska spioner.

Men kritik har redan riktats mot polisens brutala metoder.

De senaste dagarna har protestaktioner riktats mot de bland lokalborna ibland mycket impopulära Olympiska spelen.

Under en protestaktion mot OS på onsdagen syns hur polisen brutalt slår ner mot de demonstrerande.

Med gummikulor och rökgranater skingrar de massan som samlats på vägen där OS-facklan ska passera, vilket filmades av lokala O Caxiense.

Flera protester planerade

Även under själva invigningsdagen väntas protester. Redan vid 11.00 lokal tid, 16.00 i Sverige, inleds en större protestaktion på Copacabana. Senare under dagen väntas nya aktioner vid invigningsarenan.

Men av allt att döma står polisen redo.

I flera dagar har Rio de Janeiros säkerhetstjänster spänt musklerna.

Längs Copacabana har två helikoptrar hovrat flera timmar per dag, två militärbåtar patrullerar ständigt några hundra meter från stranden. Samtidigt syns tungt beväpnad polis, militär och militärpolis posterade längs i stort sett varje gathörn.

Bara för ett par dagar sedan meddelades att den redan rejäla styrkan skulle utökas. Totalt finns runt 85 000 man redo att bevaka spelen, skriver CNN.

– Det är enormt. För oss i Brasilien är det den största säkerhetsoperationen i historien, säger Edval Novaes, vice chef för avdelningen för allmän säkerhet i Rio, till ABC.

Förutom den inhemska säkerhetsdetaljen har man även tagit utländsk hjälp. I månader har många av världens underrättelsetjänster haft extra vakanade ögon mot spelen. Och när de nu drar igång har USA gått ett steg längre.

Tusen USA-spioner

På plats i Rio finns 1 000 amerikanska spioner som en del av en topphemlig insats för att skydda OS i allmänhet, och amerikanska deltagare och medborgare i synnerhet, skriver NBC News.

Hundratals analytiker, säkerhetspersonal och särskild insatspersonal finns redan på plats, och arbetar tillsammans med brasilianska myndigheter.

Enligt en säkerhetsstämplad rapport som NBC tagit del av finns personal från samtliga av USA:s 17 underättelsetjänster för att bidra med expertis. De kommer att bidra bland annat med satellitövervakning, avlyssning och övervakning av sociala medier för att spåra minsta hot.

– USA:s underrättelsetjänster arbetar nära tillsammans med brasilianska för att understödja deras insatser att identifiera och röja eventuella hot mot de Olympiska spelen i Rio, säger Richard Kolko, talesman för amerikanska underrättelsechefen James Clapper.

ARTIKELN HANDLAR OM