14 män gripna – ska ha planerat attack mot asylboende

Anhölls i natt Misstänks för förberedelse till grov misshandel

De 14 män som gripits för förberedelse till grov misshandel i Nynäshamn planerade att attackera ett asylboende, misstänker polisen.

– Vi kontrollerade flera bilar där vi hittade påkar och knivar, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Flera av de gripna är polska medborgare och minst en av dem greps även i samband med förra helgens demonstration mot flyktingar, uppger poliskällor.

Under natten anhölls samtliga av jouråklagare.

Polisen fick under måndagen in flera oberoende tips om ett förestående bråk i Nynäshamn, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Vid 20-tiden på kvällen grep polisen 14 män i Nynäshamn. Enligt uppgift till Aftonbladet skedde det vid pendeltågsstationen Nynäsgård.

– Vi kontrollerade flera bilar där vi hittade påkar, knivar och något mer, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hittades även järnrör och en yxa i bilarna.

Patrull vid asylboende

Poliskällor uppger att flera av de gripna är polska medborgare och att minst en av dem även greps i samband med oroligheterna efter förra helgens demonstration mot flyktingar på Norrmalmstorg i Stockholm. Polisen beskriver dem som huliganer och flera av dem ska ha kopplingar till det polska fotbollslaget Lech Poznań.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att de 14 personerna planerade att attackera ett asylboende i Nynäshamn. Aftonbladet har under måndagen tagit del av konversationer på polska i en stängd Facebookgrupp där asylboendet på Nickstabadets camping, bara några hundra meter från Nynäsgårds station, pekas ut som måltavla. Vid 21-tiden på måndagskvällen befann sig en polispatrull vid campingen.

– Med anledning av tipsen under dagen har vi varit på samtliga asylboenden i Nynäshamn under eftermiddagen och kvällen, säger Eva Nilsson.

Förhördes i går kväll

I den stängda Facebookgruppen beskrivs den planerade attacken som en vedergällning för en tidigare händelse på ett pendeltåg.

– Det är den information vi också har fått och som vi kommer att utreda. Det är någon händelse som inte är specificerad men som rör en person som har blivit utsatt för något, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl i polisområde Stockholm syd. 

Han kan dock inte bekräfta att det finns en polisanmälan om det påstådda fallet.

– Det kan vara en händelse som inte är polisanmäld, det vet vi ingenting om i nuläget.

Anhölls under natten

De gripna är misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Hälften av dem har förts till polisstationen i Flemingsberg, den andra hälften till Västberga.

Under natten har samtliga anhållits av jouråklagare.

– Åklagare fattade beslut om att anhålla den sista tidigt i morse. Det kan mycket väl komma att hållas fler förhör under dagen. Det är åklagaren som fattar beslut om hur vi går vidare, säger Gert Rosvall, stationsbefäl för polisen i Stockholm syd.

Hur ställer de sig till anklagelserna?

– Jag kan inte gå in på vad som framkommit i förhör alls.

De anhållna är män som är mellan 20 och 35 år gamla. Vissa av dem ska ha haft utländska id-handlingar, andra svenska. Enligt polisen har flera av dem arbetat i Sverige.

– Men att man har svenskt id-kort behöver inte betyda att man är svensk medborgare.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN