En död efter knivbråk på asylboende

En man har dött och tre har skadats efter ett knivbråk på ett asylboende i Ljusne.

– En person avled på väg till sjukhus, säger Christer Nordström på polisen.

Polisen stormade asylboendet och förde ut tre män.

Flera personer ska av oklar anledning ha börjat bråka på ett asylboende i Ljusne, utanför Söderhamn. Bråket ska ha trappats upp när en av personerna drog kniv eller något annat vasst föremål.

En person dog och ytterligare tre personer, 15-25 år gamla, har skadats i bråket.

– Personen avled tydligen i en privatbil när man var på väg att köra honom till sjukhus, säger Christer Nordström, presstalesman på polisen.

Nu utreder polisen händelsen som mord och morförsök.

Personer förs till förhör

Vid 22-tiden hade boende i området evakuerats och polisen stormade ett trapphus, som är en del av asylboendet, med extra skydd, automatvapen och sköldar, skriver Hela Hälsingland. Några poliser ska även ha klättra in på en balkong.

– Vi har kunnat hämta tre män från lägenheten. Nu ska de höras och sedan får vi se om det uppstår någon brottsmisstanke.

Sedan tidigare sitter en yngre man gripen efter bråket.

– Han är misstänkt för någon delaktighet gällande mord eller mordförsöket, men jag vet inte mer än så.

Oklart motiv till knivbråk

Det är fortfarande oklart hur många personer som varit inblandade i bråket och varför det uppstått, men det ska ha inträffat utanför asylboendet. Polisen har än så länge inget motiv till knivskärningarna.

– Det är fortfarande en mängd frågor som vi inte har svar på. Eftersom vi måste koppla in tolkar så kommer det dröja ett tag innan vi vet, säger Christer Nordström.

Larmet inkom vid 15-tiden till polisen och ingen ur personalen har skadats. De tre männen som knivskadades kunde under kvällen lämna sjukhuset då de endast fått lindriga skador.

Vid 23-tiden rapporterar Aftonbladets reporter på plats att polisen plockat bort avspärrningarna och att det är lugnt på platsen.

Får inte tag på polisen

Migrationsverkets enhetschef vid mottagningsenheten i Söderhamn, Lars Ulander, har ingen ytterligare information om händelseförloppet då han inte fått tag på polisen under hela kvällen.

– Jag har ringt till polisen flera gånger, senast satt jag i telefonkö i 23 minuter och kom inte fram, trots att jag presenterade mig och vad det handlade om, säger han.

Lars Ulander säger att han skickat en teamledare och två personal till asylboendet för att bilda sig en uppfattning om situationen och se vad man kan göra för att hjälpa till. Ett annat boende är i beredskap för att hjälpa till med plats om det skulle behövas.

Har det varit oroligt på asylboendet tidigare?

– Nej, inte alls.

Vad tänkte du när du nåddes av nyheten?

– Jag tänkte ”fan också˝ om jag ska vara helt ärlig. Vi hade planeringsdagar i torsdags och fredags och då sa jag faktiskt att ”vi ska vara glada att det som hänt på andra ställen i Sverige inte har hänt här i Söderhamn och i Ljusne” och sen händer det här. Det är otroligt beklagligt och jättesorgligt.

Publisert: