M-förslag: Vill även kunna utvisa personer som begår grov stöld

Moderaterna vill att fler personer som begår brott ska kunna utvisas.

Man vill bland annat att utländska medborgare som begår grov stöld ska kunna utvisas.

– När brott begås måste rättväsendet kunna agera snabbt och skarpt, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Moderaterna vill kunna skärpa lagstiftningen så att fler personer som begår brott ska kunna utvisas. Det berättade partiledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé på en presskonferens i dag.

I dag krävs i regel att ett brott ska ha ett straffvärde på cirka ett års fängelse för att personen ska utvisas. Det innebär att en person som till exempel döms för grov stöld eller allvarligare fall av misshandel inte kan utvisas. Den lagstiftningen vill Moderaterna ändra på, så att det blir möjligt att utvisa en utländsk medborgare som begår brott som leder till fängelse i mellan sex och tolv månader.

– Men finns det verkställighetshinder, om det pågår krig i hemlandet, kan man inte skickas tillbaka. Men när man prövar ett brott ska man titta på hur allvarligt brottet är och döma därefter. Då ska man också i normalfallet ta upp frågan om utvisning, säger Anna Kinberg Batra.

Vill även se fler poliser

M-ledaren säger att det inte ska gå att begå brott i Sverige utan att det får konsekvenser. Hon ville dock inte säga hur många hon tror kan komma att utvisas framöver.

– Det vet jag inte, helst vill jag inte att några brott alls ska begås. Men tyvärr händer det ändå och då måste rättväsendet kunna agera snabbt och skarpt.

Moderaterna vill också satsa på fler poliser, bland annat 1 000 tjänster särskilt riktade till utsatta områden. Samtidigt vill man också skärpa straffen för allvarliga våldsbrott.

– Sverige är ett av världens tryggaste länder, men tryggheten utmanas, dels i utsatta områden där kriminaliteten tar över, dels så ser vi att nästan fyra gånger så många kvinnor som män är oroliga för sin trygghet. Det ska man inte behöva vara i Sverige och då måste vi ha tillräckligt många poliser och tillräckligt hårda straff, säger Kinberg Batra.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN