Nye presidenten hotar med massavrättningar

NYHETER

Kontroversiell populist segrare i filippinska valet

1 av 2

Samtidigt som det blivit tydligt att den kontroversielle populisten Rodrigo Duterte vunnit en klar seger i presidentvalet i Filipinerna, sägs han nu planera för stora reformer när han tar över makten.

– Det kommer att ske en stor förändring i vår konstitution, säger Dutertes talesperson Peter Lavina.

Enligt valräkningen får Rodrigo Duterte nästan 39 procent av rösterna i det filippinska presidentvalet när 90 procent av rösterna räknats och han är mer än 5 miljoner röster före sin närmaste konkurrent.

"Stora förändringar"

Duterte planerar att se över konstitutionen och kommer att föreslå en övergång till ett parlamentariskt system, enligt hans talesperson Peter Lavina.

– Det kommer att krävas ett brett nationellt samförstånd som börjar med att be kongressen att kalla till en konstitutionell sammankomst, säger Lavina under en presskonferens.

Borgmästaren Duterte har gjort sig ett politiskt namn genom en rad grova uttalanden och hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar.

Sedan det på måndagskvällen blev klart att han hade en ledning som skulle vara omöjlig för konkurrenterna att ta igen tackade han sina anhängare.

– Det är med stor ödmjukhet jag tar emot folkets mandat, sade Duterte i staden Davao där han varit borgmästare i två decennier.

Men segern kan få stora konsekvenser.

– Det här är en ny era för filippinsk politik. Det kommer att chockera många, särskilt inom landets elit, säger Victor Andres Manhit, chef för tankesmedjan Bower Group Asia i Filippinerna, till TT.

Dödspatruller

Presidentvalet såg till en början ut att bli en odramatisk övergång av makten, från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas. Men valrörelsen tog en oväntad vändning när borgmästaren Rodrigo Duterte lovade krafttag mot kriminaliteten.

Duterte har skrutit om att under sin tid som borgmästare ha lett dödspatruller mot missänkta brottslingar. Han har lovat fylla Manillabukten med lik från kriminella, skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär och kallat påven för en son till en prostituerad.

Men inget av detta tycks ha rubbat hans popularitet.

Trötta på våld och brottslighet

– Folk är helt enkelt trötta på våldet och kriminaliteten, säger frilansskribenten Bertil Lintner, som tidigare varit Asienkorrespondent för Svenska Dagbladet.

En del av förklaringen till Dutertes popularitet ligger i de enorma inkomstklyftor som kvarstår, trots Filippinernas ekonomiska tillväxt de senaste åren.

– Gapet mellan fattiga och rika har växt, vilket bland annat lett till ökad brottslighet. Därför finns det en opinion som stöder sådana här våldsamt hårda tag mot kriminella, säger han.

"Skramlar med vapen"

Dutertes motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur med Duterte vid makten. Men både Bertil Lintner och Victor Andres Manhit tror att retoriken – och politiken – kan mildras när han väl tillträder.

– Hans uttalanden har gjort många människor oroliga. Men nu när han står i strålkastarljuset så tror jag att han kommer att få svårt att förverkliga mycket av det han har sagt, säger Victor Andres Manhit.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM