Migrationsverket

Migrationsverkets vändning – familjen får stanna

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Familjen Ahmadi skulle utvisas eftersom pappan Mehdis arbetsgivare missat att höja hans lön med 180 kronor.

Men ett år senare har familjen nu beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

– Det viktigaste är att vi är här, att vi kan arbeta och fortsätta att bo här i Uppsala, säger sonen Hasem Ahmadi till SVT Nyheter.

I slutet av förra året beslutade Migrationsverket att familjen Ahmadi skulle utvisas till Iran. Familjen kom till Sverige 2011 när pappan Mehdi fick jobb som urmakare i Uppsala, men när Migrationsverket i mars 2015 skulle förnya hans arbetstillstånd upptäckte de att han under fem månader 2014 tjänat 180 kronor för lite i månadslön. Mehdi hade fått 19 500 kronor i månadslön, men enligt Migrationsverket stod det i kollektivavtalet att minimilönen låg på 19 680 kronor.

Att felet verkade vara arbetsgivarens och att Mehdis lön under nästan fyra år legat över miniminivån i kollektivavtalet spelade ingen roll.

– Det är tyvärr så att det är arbetstagaren som drabbas om villkoren inte är uppfyllda, sa Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till Aftonbladet förra året.

Fick fyra veckor på sig att lämna

Familjen överklagade beslutet men nekades prövningstillstånd av Migrationsöverdomstolen. I november fick de fyra veckor på sig att lämna Sverige.

Fackförbundet Handels ansåg dock att Migrationsverket hade använt fel kollektivavtal vid bedömningen av Mehdi Ahmadis arbetstillstånd.

– Nu ska Migrationsverket titta på fallet en gång till och då får vi hoppas att det finns en handläggare som har omdöme och mod nog att rätta till det här, sa familjens ombud Henrik Stolare i ”Gomorron Sverige” för två veckor sedan.

Uppfyller kraven

Tidigare i veckan beslutade Migrationsverket att ge familjen Ahmadi ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete.

– Anledningen är att det har kommit in en ny ansökan där kraven som ställs i lagstiftningen är uppfyllda, säger presskommunikatör Matilda Niang till SVT Nyheter Uppsala.

– Familjen har lämnat Sverige för att söka nytt tillstånd, som blev godkänt för hela familjen, säger ombudet Henrik Stolare till SVT Nyheter Uppsala.

Mehdi och hans familj får stanna i Sverige i minst två år till. Under tiden kan en ansökan om permanent uppehållstillstånd förberedas.

Sonen Hasem Ahmadi säger att familjen blev förvånade av Migrationsverkets vändning.

– Vi blev verkligen överraskade över att vi fick stanna, men det viktigaste är att vi är här, att vi kan arbeta och fortsätta att bo här i Uppsala. Vi är oerhört glada för det, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverket

Uppsala