Svensk polis förstärker bevakning

Foto: Polis i Stockholms tunnelbana.
NYHETER

Dagen efter terrorattackerna i Bryssel har den svenska polisen beslutat om en fortsatt stärkt bevakning av flera publika platser.

Även Storstockholms lokaltrafik (SL) förstärker sin bevakning.

Sedan tisdagen är bevakningen förstärkt på svenska flygplatser och på andra platser där det vistas och passerar många människor.

– Nu har vi beslutat om fortsatt tillsyn på flygplatser med internationell trafik, vid knutpunkter för allmänna transportmedel och publika platser enligt regionala bedömningar. Varje region bestämmer vilka platser där man vill göra tillsyn, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

”Skapar trygghet”

Inte alla regioner vill gå ut med vilka platser som bevakas särskilt.

I Stockholm är det hög polisiär närvaro på bland annat på Centralstationen och större tunnelbanestationer.

– Vi har tillsyn på några platser och försöker i större utsträckning än vanligt vara på publika platser, till exempel de stora knutpunkterna när folk ska till och från jobbet, och centrumanläggningar, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Enligt honom finns fortfarande inget konkret hot mot Sverige eller svenska intressen.

– Eftersom en del människor upplever sig otrygga försöker vi skapa trygghet genom att närvara och svara på frågor. Vi kommer att ha den här bevakningen så länge vi upplever att det behövs, säger Kjell Lindgren.

”Ska kunna reagera snabbt”

Även Storstockholms lokaltrafik (SL) har höjt beredskapen efter terrordåden i Bryssel. Bland annat genom att fler övervakar de 4 600 kameror som finns uppsatta i tunnelbanesystemet, skriver Dagens Nyheter.

– Det handlar främst om att vi ska kunna reagera snabbt och brett om vi får indikationer på att någonting inte är som det ska, säger Lovisa Åbom, SL:s presstjänst till tidningen.

Med anledning av terrorattackerna kommer regeringskansliet att hålla en tyst minut i dag klockan 15.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

TT

ARTIKELN HANDLAR OM