Kerstin Skarp planerar lämna Palmeutredningen

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LARS PEHRSON/SVD/TT
Vice chefsåklagare Kerstin Skarp har lett Palmeutredningen i snart 20 år. Nu planerar hon att lämna sin post – och utse en ny Palmeåklagare.

NYHETER

Vice riksåklagare Kerstin Skarp har lett Palmeutredningen i snart 20 år.

Nu planerar hon att lämna sin post – och utse en ny Palmeåklagare.

– Jag funderar på att avgå, säger Kerstin Skarp.

Kerstin Skarp har varit Palmeåklagare ända sedan resningsansökan mot Christer Pettersson 1997.

Nu har hon börjat planera för att lämna sin post.

– Hon har börjat diskutera att lämna över. Inget är beslutat än men hon har börjat diskutera frågan, uppger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Finns en efterträdare

62-åriga Kerstin Skarp själv förklarar planen på att avgå med att hon i god tid vill hinna lära upp en efterträdare som ska gå parallellt under en period.

– Jag är lite till åren kommen. Det här måste ju ske så småningom och då måste det vidtas åtgärder. Det är inte så att någon bara kan komma in i morgon, säger hon.

– Därför har jag börjat fundera på att avgå.

Enligt Aftonbladets källor inom myndigheten finns en åklagare som redan nu är tilltänkt för att ta över posten. Men det är inget som Kerstin Skarp vill kommentera.

Samtidigt uppges flera av polisens utredare vara på väg att lämna Palmegruppen. I en artikel i Polistidningen uppges tre av de sex anställda planera inför en snar pensionering.

För nya utredare - och Palmeåklagare - väntar antagligen en del inläsning. För närvarande uppges Palmeutredningen omfatta 250 hyllmeter utredningsmaterial.

”Hoppas hon får det bra”

Polisprofessorn Leif GW Persson tror att Kerstin Skarp kommer att få ett tufft jobb i övertala en ny åklagare att ta över jobbet som Palmeåklagare.

– Det är nog inte så jävla många som vill ta det där jobbet. Det är ju så defensivt och vill du göra karriär så tror jag inte Palme är någon höjdare. Där kan du nog bli sittande livet ut om det vill sig illa, säger han.

Leif GW Persson har tidigare varit kritisk till Kerstin Skarps sätt att driva Palmeutredningen och kallat vice riksåklagaren för "inte den vassaste kniven i just den lådan".

– Vad jag hade åsikter om var att antingen så ska man driva en utredning aktivt eller så kan man lika gärna lägga ner den. Men jag är inte sur på henne långsiktigt. Jag hoppas att hon får det bra som pensionär. Men värdet av det är överskattat, det är så infernaliskt tråkigt att klockorna stannar.

Fattar beslut om sin efterträdare

Det slutgiltiga beslutet om vem som ska ta över Palmeutredningen tas av Kerstin Skarp själv.

– Kerstin Skarp har i egenskap av så kallad högre åklagare enligt rättegångsbalken möjlighet att lämna över sina ärenden till egentligen vem som helst som är lägre åklagare men självklart är det något som hon också diskuterar med riksåklagaren, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.

LÄS OCKSÅ

Experterna - Palmemordet

Publicerad: