Kyrkan rensar efter avslöjanden

Publicerad 2016-06-02

Aftonbladets pågående granskning av Svenska kyrkan i utlandet får konsekvenser.

Nu tas två av utlandskyrkans toppchefer omedelbart ur tjänst och en oberoende utredning av utlandsverksamheten ska genomföras.

– Det är viktigt för mig att de här cheferna är ur tjänst medan den här genomlysningen pågår, säger generalsekreteraren Helén Ottosson Lovén till TT.

Under flera dagar har Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg berättat hur flera höga chefer inom Svenska kyrkan är vårdslösa med medlemspengar.
Trots hårda interna riktlinjer så har man kostat på sig lyxresor, dyra middagar och rest med familjemedlemmar på kyrkans bekostnad.

Nu tas två av de högsta cheferna  omedelbart ur tjänst.

– Jag känner inte igen alla de delar av rapporteringen som media kommer med nu, men jag har i alla fall i dag beslutat om att omedelbart genomföra en genomlysning av Svenska kyrkan i utlandet. I anslutning till det tar jag också två chefer ur tjänst, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén till TT.

Personerna som tas ur tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar är Anders Bergqvist, chef för Svenska kyrkans utlandsverksamhet, och regionchefen Stefan Bergmark, som är operativt ansvarig för delar av verksamheten.

Privata resor

– Det är viktigt för mig att de här cheferna är ur tjänst medan den här genomlysningen pågår, säger Helén Ottosson Lovén.

– Den bild som jag då kommer att kunna se samlad får avgöra vilka eventuella ytterligare åtgärder som jag får vidta.

Helén Ottosson Lovéns beslut kommer sedan Aftonbladet avslöjat hur höga andliga ledare inom Svenska kyrkan i utlandet har gjort privata utlandsresor och bott på lyxiga hotell för kyrkans pengar.

”Ska inte vara så”

Helén Ottosson Lovén säger att uppgifterna har kommit som en total överraskning för henne.

– Jag arbetar med förtroende för mina chefer i verksamheten, och under den här processen så har det framkommit uppgifter som jag inte hade någon aning om.

Utifrån det som har rapporterats och det du själv känner till, vad säger det om kulturen vad gäller resor, utlägg och representation inom Svenska kyrkan?

– Jag kan notera att det finns avsteg från de regler vi har, som är väldigt tydliga, säger Helén Ottosson Lovén.

– Det ska inte vara så i vår verksamhet.

TT/Aftonbladet