Polisen i Baton Rouge: Tre gripna för planerad polisskjutning

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
POLISSKOTTEN I DALLAS Fem poliser sköts ihjäl efter en demonstration mot polisvåld i Dallas, Texas. Black Lives Matter-demonstrationen kom efter att polisen sköt ihjäl Alton Sterling i Baton Rouge, Louisiana, och Philando Castile i St Paul, Minnesota.
NYHETER

Polisen i Baton Rouge, Louisiana, har gripit tre personer som de tror planerade våldsdåd mot polistjänstemän.

Det uppgav polischef Carl Dabadie på tisdagen, enligt flera medier.

En möjlig fjärde misstänkt söks för att ha stulit flera handeldvapen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Uppgifterna om gripandena kommer bara dagar efter att fem poliser sköts ihjäl av en krypskytt i Dallas, Texas.

Det är polischefen i Baton Rouge som under tisdagen uppger att de har gripit tre personer, som misstänkes utgöra ett ”trovärdigt hot” mot polistjänstemän i staden, skriver CNN.

Tre gripna

Myndigheterna ska ha upptäckt den påstådda planen när de ryckte ut på ett inbrottslarm i en pantbank tidigt lördag morgon, uppgav polischef Carl Dabadie under en presskonferens. Den första personen som greps ska ha berättat för polisen att ”anledningen till inbrottet var att skada polistjänstemän”, men utöver det inte gett några detaljer om när eller var något eventuellt skulle utföras.

– Vi har vid upprepade tillfällen under de senaste dagarna ifrågasatts för vår styrkedemonstration och varför vi har den taktik som vi har. Detta är orsaken, eftersom vi hade trovärdiga hot som riktades mot brottsbekämpningen i denna stad, sa Carl Dabadie vid presskonferensen.

Sedan i lördags har ytterligare två misstänkta gripits, en av dem en 13-årig pojke, uppger CNN. Samtliga är åtalade för inbrott och vapenstöld. Enligt nyhetsbyrån AP söks även en fjärde person, som uppmanas att lämna över sig själv till polisen.

Sex av de åtta vapen som stals från pantbanken har enligt Dabadie återfunnits.

Dödsskjutningar och ökade spänningar

Gripandena följer efter en tid av ökade spänningar och stora, veckolånga protester över hela USA efter polisens dödsskjutningar av två svarta män, Alton Sterling, 37, från just Baton Rouge och Philando Castile, 32, från Falcon Heights i Minnesota. Händelser som följdes av att minst en krypskytt i fredags sköt ihjäl tolv poliser och två civilpersoner under en Black Lives Matter-demonstration mot polisvåld i Dallas.

Fem av poliserna avled av sina skador. Efter att ha förhandlat med den misstänkte gärningsmannen i timmar skickade polisen in en bombrobot som sprängde honom i luften.

– Han sa att han ville döda vita människor, och särskilt vita poliser, sa Dallas polichef David Brown senare under en presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Louisiana