Flera poliser dödade vid protester i USA

avGustaf Tronarp, Niklas Svahn, Sebastian Hagberg

NYHETER

Amerikanska medier: Krypskytten var Micah Johnson, 25

1 av 10

Tolv poliser och två civilpersoner träffade av skott från minst en krypskytt under en demonstration mot polisvåld i Dallas tidigt i morse, svensk tid.

Fem av poliserna avled av sina skador.

Efter att ha förhandlat med den misstänkte gärningsmannen i timmar skickade polisen in en bombrobot som sprängde honom i luften.

– Han sa att han ville döda vita människor, och särskilt vita poliser, säger polischefen David Brown.

Tipsa | Aftonbladet

Skottlossningen bröt ut i Dallas vid 20.45 på torsdagskvällen, lokal tid. Då gick en folkmassa på hundratals personer från parken Belo Garden ner mot stadens centrum. Demonstranterna protesterade mot polisens dödsskjutningar av två svarta personer i USA som fått stor uppmärksamhet.

Vittnen uppger att de hörde ett stort antal skott avfyras i snabb takt. Därefter skingrades folkmassan och folk tog skydd.

– När folk insåg att det var skott så började de springa. Jag har aldrig sprungit så snabbt i mitt liv. Vi sprang bara så långt från skotten vi kunde, säger ett vittne till CNN.

Fem poliser döda

Skotten kom från en krypskytt som enligt polisen befann sig på en ”upphöjd” position. Skottlossningen var inriktad på poliser som bevakade protestmarschen.

Totalt träffades tolv poliser och två civilpersoner av skotten. Fem poliser har avlidit.

– Några av de modigaste män och kvinnorna arbetar i poliskåren i Dallas. Det finns filmer som visar hur de springer mot skottlossningen utan någon chans att försvara sig för att se till att medborgare skyddas, sa David Brown, polischef i Dallas, under en presskonferens på fredagsmorgonen, svensk tid.

CNN har intervjuat ett vittne som filmat när en polis skjuts ihjäl på gatan från ett hotell intill. Personen såg hur en misstänkt gärningsman först sköts av polis och träffades i ryggen. Sedan vände sig den misstänkte om och sköt polisen flera gånger. När polisen låg på marken avlossade gärningsmannen flera skott mot hans rygg.

Eftersom den misstänkte inte verkar ha berörts av att bli träffad av skott misstänker polisen att personen bar en skottsäker väst.

Sprängdes med bombrobot

Den misstänkte gärningsmannen tog sin tillflykt till ett p-hus i centrala Dallas. Polis förhandlade med honom i flera timmar. Under samtalen med polisens förhandlare uppgav gärningsmannen att hans mål var att döda vita.

– Han sa att han ville döda vita människor, särskilt vita poliser, sa David Brown, och fortsatte:

– Han var upprörd över den senaste tidens polisvåld och över Black lives matter-rörelsen.

Gärningsmannen sa också att det fanns bomber utplacerade på flera ställen i Dallas.

Framåt gryningen bröt förhandlingarna med mannen samman och skottlossning utbröt. Polisen fattade då beslutet att skicka in en bombrobot med sprängmedel. Mannen avled i detonationen.

Flera amerikanska medier uppger med stöd av poliskällor att gärningsmannens namn är Micah Johnson, 25. Enligt LA Times bodde Johnson i Dallasområdet. Han är tidigare ostraffad och har inga kända kopplingar till terrorgrupper.

Efter en långvarit sökarbete meddelade polisen att inga bomber anträffats i Dallas.

Protester mot polisvåld

Polisens dödsskjutningar av Philando Castile, 32, och Alton Sterling, 37, har lett till omfattande protester mot polisvåld över hela USA. Skjutningarna filmades och har videorna har fått stor spridning på nätet.

Polisen i Dallas har än så länge varit förtegen om detaljer kring hur skottlossningen i staden kopplas till den senaste tidens händelser.

– I nuläget kan vi inte gå ut med så mycket information om det. Polisen hanterar ett brott, och vårt huvudmål är att se till att människorna i Dallas är säkra, säger borgmästaren Mike Rawlings.

– Det är plågsamt för oss, vår yrkeskår och polismän i Dallas. Vi är förkrossade. Det går inte att beskriva det fruktansvärda som hänt vår stad, säger polischefen David Brown, och fortsätter:

– Men vi tänker inte låta en fegis som attackerar polismän förändra vår demokrati. Vårt land och vår polis är bättre än så.

ARTIKELN HANDLAR OM