NSA-läckorna

Edward Snowden vill lämna Ryssland

Av: 

Gustaf Tronarp

Edward Snowden.

Foto: Patrick Semansky/AP

NYHETER

I USA anser många att Edward Snowden, som fått asyl i Ryssland, är en förrädare.

Men det hindrar inte visselblåsaren från att längta hem.

– Hur galet det än må låta så planerar jag att lämna landet, säger han i en intervju med Financial Times.

På senvåren 2013 flög den då 30-årige systemadministratören Edward Snowden från sitt hem på Hawaii till Hongkong. I packningen hade Snowden omkring 200 000 hemligstämplade dokument, som han kommit över i samband med sitt arbete på en underentreprenör till USA:s underrättelsetjänst NSA. De visade hur NSA övervakade flera miljoner amerikanska medborgare.

På ett hotellrum läckte Edward Snowden informationen till tre journalister. Det blev starten på en av de största underrättelseskandalerna i modern tid.  

Hyllning från Holder

Några månader senare fick Snowden asyl i Ryssland. Sedan dess har han vistats i landet. Under den första tiden efter att avslöjandena började komma var kritiken från USA:s politiska ledning hård. Snowden beskrevs som en förrädare.

Men på senare tid har tonen ändrats. Ex-justitieministern Eric Holder har sagt att Snowden gjort USA en tjänst. Själv har Snowden uppgett att han kan tänka sig att återvända till USA för att ställas inför rätta, om processen blir rättvis.

”Planerar att lämna landet”

I en intervju med brittiska Financial Times säger Snowden att han längtar hem.

– Jag har inte så starka band till Ryssland. Det är medvetet. För hur galet det än må låta så planerar jag att lämna landet.

Snowden berättar att han fortfarande följer amerikansk standardtid, och att han tillbringar den största delen av sina vakna timmar på nätet.

– Men så har det alltid varit.

– Jag tackade ja till att jobba utomlands för CIA och NSA. Jag arbetar egentligen fortfarande för USA utomlands. Den enda skillnaden är de inte förstår det.

Kan få nåd

En av Snowdens amerikanska advokater uppges nu förbereda en ansökan för att få president Barack Obama att benåda honom.

Utgången av presidentvalet kan komma att ha stor betydelse för hur Edward Snowden blir bemött av USA framöver. Snowden vill dock inte avslöja vilken kandidat han hoppas på.

– Det här har aldrig handlat om vad som händer mig. Oavsett vad utkomsten blir så är det något som jag kan leva med, säger han till Financial Times.

Fredagen den 16 september har biofilmen om Snowden-läckan premiär. Den glasögonprydde visselblåsaren spelas av Joseph Gordon-Levitt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Sverige–Slovakien i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Snowdens alla avslöjanden

ÄMNEN I ARTIKELN

NSA-läckorna

Edward Snowden

Barack Obama

Övervakning

NSA

USA