Angelica, 21, om dödsolyckan: ”Det är så fruktansvärt”

1 av 12
NYHETER

VISBY/STOCKHOLM. Det skulle ha varit en av livets gladaste dagar.

Men på Gotland slutade studentfirandet i går kväll med en tragedi när Alex Backéus, 19, avled efter att ha fallit av ett studentflak.

– Det är så fruktansvärt. Jag kan inte föreställa mig hur det känns för hans familj, säger Angelica Sandberg, som passerade platsen kort efter olyckan.

Rondellen i centrala Visby är en populär samlingsplats i samband med studentfirandet. På fredagskvällen var ett stort antal personer där för att fira att de lämnat gymnasiet bakom sig.

Men vid 23:15 blev den ljusa sommarkvällen svart. Då föll 19-årige Alex Backéus av ett studentflak och skadade sig så svårt att han avled.
Taxichauffören Håkan Bodin, var den första som kom till olycksplatsen.

– Jag hade en körning och kom förbi platsen direkt när han ramlat av flaket. De påbörjade hjärt och lungräddning direkt men jag tror att han var död redan där. Studenterna var i chock allihopa. De skrek och var ledsna som bara den.

Han fortsätter:

– Jag har själv kört vagnar och man är livrädd som förare. Man har ingen koll på vad som händer bakom för det är presenningar i vägen. Det är hög musik och glada ungdomar.

Mycket folk

Angelica Sandberg, 21, passerade också platsen kort efter att olyckan inträffat.

– Jag skulle köra och hämta några kompisar, men när jag kom fram till rondellen var den helt avstängd. Det var flera ambulanser och polisbilar där, säger hon.

– Det var väldigt mycket folk där. Men stämningen var ändå ganska samlad på något sätt.

”Måste få ett stopp”

I Visby är det tradition att studenterna åker runt på flaken till sent på kvällen.

– Man åker hem till folk eller möter upp andra klasser på olika ställen. Man brukar få köra till klockan 23, säger Angelica Sandberg.

– Det är så fruktansvärt det som hänt. Jag kan inte föreställa mig hur det känns för hans familj och hans klasskamrater.

Taxichauffören Håkan Bodin berättar att han länge oroat sig för en allvarlig olycka i samband med studentflaken. Nu hoppas han på en förändring.
– Det är väldigt tragiskt för de anhöriga. Jag tycker att det är enormt tråkigt att det ska sluta såhär på ett så här tragiskt vis för en ungdom som precis ska ut i livet. Det här måste få ett stopp, säger Håkan Bodin.

”Säkerheten oerhört viktig”

Anders Jolby, skoldirektör på region Gotland, menar att det är för tidigt att diskutera studentflakens framtid.

– Säkerheten är naturligtvis oerhört viktig. Men det går inte att dra några slutsatser av det här nu. Först måste vi få reda på vad som hänt. Därefter kan vi titta på hur vi ska hantera detta framåt, säger han, och fortsätter:

– Det viktigaste nu är att ge stöd och hjälp till familjen, klasskamraterna och andra som är direkt berörda av det här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Visby