Då kommer fler döda än levande finnas på Facebook

Foto: Om 82 år kan Facebook ha fler döda användare än levande, enligt en statistiker.
NYHETER

Tycker du att Facebook känns dött? Vänta bara tills år 2098. Då kan de döda användarna vara fler än de levande, enligt en amerikansk statistiker.

Facebook kan bli världens största virtuella gravplats i slutet av århundradet, skriver Sky News. Det sociala nätverket har i dag ungefär 1,5 miljarder användare runt om i världen. Men 2098 kan de döda användarna vara fler än de levande, enligt den amerikanska statistikern Hachem Sadikki vid universitetet i Massachusetts.

Orsaken är, enligt honom, att ökningen av nya användare kommer att ligga på en mer konstant nivå i framtiden, samt att Facebook enligt sin policy inte raderar döda människors profiler automatiskt.

Döda personer kan dyka upp i flödet

Facebooks nuvarande policy gör att användares sidor automatiskt blir minnessidor när en användare dör. Det enda sättet att ta bort en sida är om någon loggar in med personens lösenord och raderar den, men eftersom de flesta inte delar med sig av sina lösenord så är det svårt för människor att gå in och radera konton efter deras avlidna familjemedlemmar eller vänner.

Det kan leda till att döda användare fortsätter dyka upp i flödet, när de till exempel har födelsedag, vilket skapar obehag för många. Facebook har därför börjat be människor att utnämna en ”arvskontakt” innan de dör. Kontakten kan skriva ett sista inlägg på den döda personens sida och även uppdatera deras profilbild och omslagsbild, skriver Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook