Trump: Alla som angriper mig går under

1 av 4
NYHETER

MIAMI. Donald Trump är tillbaka.

Trots partietablissemangets desperata försök att fälla honom vann han stort i både Michigan och Mississippi i natt.

– Alla som angriper mig går under, konstaterade miljardären som snart säkrat den republikanska nomineringen under ett annars försonande segertal.

Nej, Donald Trump var aldrig borta, men förra veckan går antagligen till historien som hans värsta sedan valrörelsen startade.

Han stod för ett debattframträdande även många supportrar såg som mindre lyckat, han förlorade Kansas och Maine till Ted Cruz – och vann med mycket mindre marginal än väntat i Louisiana –  och han blev föremål för en ursinnigt negativ kampanj från det republikanska partietablissemangets sida..

Så ”Super Tuesday 2”, som nattens valomgång kallades, skulle enligt expertisen visa om Trumps hittills ostoppbara segertåg bromsat in eller inte.  

Vi fick snabbt ett rungande svar:

Det har det sannerligen inte.

”Jag är en enande person”

Bara minuter efter att vallokalerna stängt visade det sig att Trump vunnit stort – i Michigan med 36,5 procent av rösterna och i Mississippi med närmare 50.

– Ja, jag får tacka lobbyisterna och specialintressena. De hjälpte mig, sa den 69-årige affärsmannen med ett snett leende under ett segertal på ännu en av sina golfklubbar i södra Florida.

– Jag har aldrig hört så mycket hemskt sägas om mig under så kort tid. Lögner alltihop. Men alla som angriper mig går under. Så har det varit genom hela valet. De försvinner en efter en.

Efter att, något okonventionellt, ha förevisat produkter Trump-koncernen saluför – till exempel biffar och vinflaskor – försökte han sedan slå an en mer försonande ton.

– Ingen tror mig, men jag är en enande person och kan vara mer presidentlik än någon annan. Bara jag vill. Men när sexton personer angriper mig från alla håll och kanter slår jag tillbaka, konstaterade han.

– Nu tycker jag att de som angripit mig ska sluta upp med det. Slösa inte bort pengarna. Enas bakom mig istället. Sedan stoppar vi Hillary Clinton tillsammans. Det blir lätt.

Tungt för Rubio

För Trumps rivaler var det en dyster natt.

Cruz hade hoppats mycket på Mississippi men kom inte ens i närheten av Trump, och i Michigan tampades han i det sista om andraplatsen med John Kasich, av alla.

Marco Rubio, å sin sida, blev mer eller mindre utraderad. Han fick 9,2 procent av rösterna i Michigan – och 4,3 i Mississippi...

• • •

Det hölls under natten mindre avgörande republikanska val även i Idaho och på Hawaii. I Idaho vann Ted Cruz, men Donald Trump tog hem segern även på Hawaii.

ARTIKELN HANDLAR OM