Skolattacken i Trollhättan

Så planerade Anton Lundin Pettersson sista dagarna före dådet

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Före dådet på Kronas skola i Trollhättan söker Anton Lundin Pettersson på nätet efter japanska knivar, tal av Hitler och hur man kan direktsända ett självmord.

Efter två års arbetslöshet är han besviken över ännu ett negativt jobb-besked.

Aftonbladet kan nu avslöja den tidslinje som polisens gärningsmannaprofilgrupp gjort över Lundin Petterssons planering inför gärningen.

Den 22 oktober gick Anton Lundin Pettersson, 21, in på Kronans skola i Trollhättan. Han högg ner fyra personer. Tre av dem dog av sina skador. Mördaren själv sköts ihjäl av polisen.

I början av veckan presenterade polisen sin utredning av dådet och berättade att Lundin Pettersson planerat det noga. Han hade valt ut skolan noggrant, skrivit avskedsbrev till familjen och köpt vapen och utrustning som han sedan använde i attacken mot skolan.

Nu kan Aftonbladet avslöja detaljer från den utredning som gärningsmannaprofilgruppen på nationella operativa enheten hos polisen genomfört. Gruppen kartlade Anton Lundin Pettersson under fyra månaders tid, med start efter dådet på skolan, och har bland annat tittat på hans internethistorik.

Resultatet är en tidslinje som startar med besvikelse över ett jobb och slutar på Kronans skola, framkommer i en artikel som publicerats på polisens intranät.

Tidslinjen finns inte med i den ”tvättade” förundersökning som polisen släppte i tisdags. Kommissarie Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grova brott-enhet i Trollhättan, bekräftar dock för Aftonbladet att tidslinjen stämmer.

Fick inte fortsätta

I gärningsmannaprofilen pekas särskilt en händelse ut som viktig för 21-åringens agerande.

Efter studenten registrerade Anton Lundin Pettersson sig på Arbetsförmedlingen och sa att han ville ha jobb. I två år sökte han jobb men fick inget. Han tog då en praktikplats på ett företag där han trodde sig kunna få fast anställning efter praktikperioden, men den 6 oktober 2015 fick han veta att det inte skulle bli någon fortsättning.

De följande 16 dagarna, som avslutas med dådet den 22 oktober, visar tydligt hur Anton Lundin Pettersson förbereder sig för att attackera Kronans skola.

Köpte kniv och hjälm

Två dagar efter beskedet från praktikplatsen gör han ett depressionstest på nätet, och söker även på nätet efter "live streamed suicide". Han hittar en sida där man kan direktsända sitt självmord.

Dagen efter, 9 oktober, loggar han in på sin internetbank och söker sedan efter tanto, en japansk typ av kniv. Han undersöker samma dag när Kronans skola har höstlov.

10 oktober beskrivs av gärningsmannaprofilgruppen som den viktigaste dagen i planeringsfasen. Anton Lundin Pettersson gör en internetsökning på ”Waffen SS” och tittar på ett klipp med marscherande soldater. Han köper kniven som han dagen innan sökt efter, samt en hjälm från samma affär. Han väljer betalning via faktura med förfallodatum efter 22 oktober. Senare samma dag tittar han på bilder från Kronans skola för att se hur elevgrupperna ser ut. På kvällen köper han kängor över nätet och bokar tid för att klippa sig, den 16 oktober.

Tittade på Breivik-montage

Efter helgen den 16-18 oktober, då Anton Lundin Pettersson är hos föräldrarna, beställer han mattsvart sprayfärg som han senare målar sin hjälm med. Han tittar åter på bilder av elever och lärare på Kronans skola samt tittar på bilder över hur skolans lokaler ser ut.

Den 19 oktober köper Lundin Pettersson prickskyttetavlor på nätet. Samma dag tittar han på en bild som han sparat på sin dator redan 2012. Bilden är ett fotomontage på massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik där han har en prickskyttetavla fasttejpad på bröstet. Han lyssnar också på flera låtar av bandet Suicide commando.

Anton Lundin Pettersson ber sin arbetsgivare, som han praktiserar hos, om ledigt den 22 oktober och säger att han ska till tandläkaren. Han får ledigt. Samma dag gör han internetsökningarna "How to get music on your iPhone" och "Hur slutar Game of Thrones?". På kvällen tittar han på filmen Braveheart och lyssnar på Suicide commando.

Hälsar på brodern

Dagen före dådet söker Anton Lundin Pettersson på nätet efter ”Hitler Speach” och tittar på actionfilmen The Matrix. Han söker efter låten "Dragula Hot Rod Herman remix", som spelas i slutet av filmen och som är den låt som han kommer att spela från sin telefon under dådet på Kronans skola. På internetforumet 4Chan läser han under kategorin ”Give me one reason not to kill myself”. Han spenderar sina sista pengar på Ica Kvantum och hälsar på sin bror.

Den 22 oktober tittar han på sin brors Facebook-profil. Innan han beger sig till Kronans skola lägger han sina arbetskläder och sitt passerkort i en ordnad hög på sängen hemma i lägenheten. Anton Lundin Pettersson skriver också ett avskedsbrev i vilket han skriver att det inte är hans familjs fel att han gör som han gör, och att han vill att de stänger av livsuppehållande maskiner om han överlever.

Var utlösande faktor

Gärningsmannaprofilgruppens bedömning är att ”det har funnits en uttalad planering och en önskan om att hans gärning ska utmynna i ett så kallat ”suicide-by-cop”” – att han vill bli dödad av polisen – och att Anton Lundin Petterssons gärning har ett tydligt hatbrottsmotiv.

Man menar också att den drivande faktorn för 21-åringen varit att det funnits många personer med utländsk bakgrund på skolan, till skillnad från skolskjutningar i USA där det oftast finns ett hämndmotiv.

Gruppen bedömer också att Anton Lundin Pettersson upplevda sociala och ekonomiska misslyckanden varit den utlösande faktorn för attentatet.

Artikeln på polisens intranät ändrades efter publicering. Under torsdagen låg tidslinjen infogad i artikeln, innan den försvann någon gång mellan torsdag eftermiddag och lunchtid på fredagen. Ursprungligen publicerades artikeln 7 mars.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolattacken i Trollhättan

Trollhättan

Brott