Lambertz: Det är en ”rättsaffär”

Foto: Göran Lambertz Justitierådet kommenterar för första gången själv den senaste tidens kritik mot honom, i en egen debattartikel i Dagens Industri.
NYHETER

Nu kommenterar Göran Lambertz för första gången själv kritiken mot honom.

Han gör det i en debattartikel i Dagens Industri.

”... vill man skriva 'århundradets största rättsaffär som kanske var en rättsskandal', ska jag inte heller protestera”, skriver han nu på Dagens Industris debattsida.

Göran Lambertz väljer att kalla skandalen för en ”rättsaffär”. Han skriver att en utredning ska göras under det kommande året.

”... därmed finns det också anledning för alla att sluta med att som en självklarhet benämna Quick-ärendet en rättsskandal. Säg och skriv gärna till exempel ”rättsaffär”, skriver han.

Han menar också att det inte går att ”dra slutsatsen att Sture Bergwall faktiskt är oskyldig”.

Flyttas från HD

Justitierådet Göran Lambertz har varit i rejält blåsväder den sista tiden. Hans uttalanden kring ”Quickskandalen” har upprört både politiker och domarkollegor. Många har bett honom att hålla sina tankar för sig själv.

Nu kommer han att lämna Högsta domstolen och gå över till Lagrådet.

Men att Lambertz flyttas beror inte på den senaste tidens uppmärksamhet kring honom, menar Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen.

– Det är helt enkelt så att det finns ett Lagråd och det bemannas av personer från Högsta förvaltningsdomstolen och Högsta domstolen och dessutom två pensionerade ledamöter. Det går i turordningen efter ålder och nu var det Göran Lambertz tur.