13 nya ebola-fall i miljonstaden

Nu har sjukdomen nått miljonstaden Conakry. Guineas nya Ebola-epedemi har en geografisk spridning som saknar motstycke, varnar Läkare utan gränser.

Av 122 patienter som smittats har 78 avlidit. Sjukdomen har en inkubationstid på cirka 21 dagar så snart kan fler snart få symptom som blödninger, diaréer och kräkningar.

”Mycket oroande”

— Situationen i huvudstaden är mycket oroande. Även om fallen nu bara är 13, så är det en tät och stor stad, säger Luis Encinas som är projektkoordinator för Läkare utan gränser i Guniea. Om vårdpersonal smittas kommer det skapa panik och rädsla.

Röda Korset och andra hjälporganisationer flyger in resurser men räknar med att spridningen fortsätter. Grannlandet Senegal har stängt gränserna mot Guinea, och Liberia och Sierra Lione har bekräftat fall av Ebola, enligt AFP. Michael Van Herp är läkare på plats i Guniea för MFS, han säger till nyhetsbyrån att de mest kan begränsa smittan.

— Det finns ingen behandling. Det finns ingen medicin som specifikt dödar viruset, säger han.

Sprids genom kroppsvätskor

Viruset sprids genom kroppsvätskor, och kommer från vilda djur, så kallad bushmeat, från början. En smittokälla är fladdermöss, som ses som en delikatess i delar av Guinea och har nu förbjudits i hela landet.

Publisert: