Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Forskare: Vi går mot global nedkylning

Publicerad 2013-09-10

Mer is i Arktis pekar på att världen kommer bli riktigt kall.

Det menar flera forskare som tror att vi går mot en global nedkylning.

– Jag tycker att det är helt obefogat att dra sådana slutsatser, säger Ralf Döscher vid SMHI.

Den globala upppvärmningen gör en u-sväng och i stället går vi mot en period av kallare klimat – det hävdar flera forskare enligt brittiska Daily Mail. Tidningen hänvisar till en läckt rapport till FN:s klimatpanel som man har tagit del av.

Uppvärmningen av jorden har helt enkelt pausats och i stället går vi mot en global nedkylning. Kylan kommer att bita sig fast till mitten av århundradet. Forskarna menar att ett tecken på ett kallare klimat är att istäcket i Arktis har ökat med 60 procent jämfört med samma period förra året.

”Inne i kallare trend”

Den amerikanska klimatprofessorn Judith Curry säger till Daily Mail att havstemperaturen antyder att vi går mot "en kallare trend", precis som i perioden mellan 1965 till 1975.

Professor Anastasios Tsonis vid universitetet i Wisconsin anser även han att uppvärmningen har avtagit.

– Vi är redan inne i en kallare trend som jag tror kommer att hålla i sig de närmaste 15 åren. Det råder inga tvivel om att uppvärmningen från 1980- och 90-talet har stannat av, säger han till Daily Mail.

”Det är helt obefogat”

Men SMHI här i Sverige tycker inte att man kan hävda en global nedkylning på grund av ett större istäcke i Arktis i år.

– Jag tycker att det är helt obefogat att dra sådana slutsatser från ett enda år, säger Ralf Döscher, klimatforskare vid SMHI.

Han förklarar att istäckets storlek varierar från år till år men att den övergripande utvecklingen inte går att ta miste på.

– Trenden är väldigt tydlig och den har varit nedåtgående sedan 70-talet. Att isen återhämtar sig vissa år är helt normalt.

Smälttakten ökar

Enligt Ralf Döscher har takten som isen smälter i ökat på senare år.

– Efter år 2000 har trenden intensifierats och blivit starkare. Det gäller inte bara istäcket – isvolymen blir mindre och isen blir yngre.

Bakom den ökade smälttakten ligger en ökad medeltemperatur.

Världen har varit som allra varmast inom den senaste 10-årsperioden, enligt Ralf Döscher. På senare år har temperaturökningen dock stagnerat, något som kan ha flera olika förklaringar.

– Det finns olika teorier om varför det är så. Men det kan vara så att havet tar upp mer värme så att man inte ser den i atmosfären, säger Ralf Döscher.