Dödstestet: avslöjar om du kommer att dö inom 5 år

Det kallas för dödstestet – och avslöjar om du kommer att dö inom de närmsta fem åren.

Forskare tar ett blodprov på dig och mäter fyra olika biomarkörer i kroppen som tillsammans räknar ut om du kommer att dö.

Vågar du göra testet?

"Dödstestet", som publicerats i den medicinska tidsskriften Plos Medicine, förbryllar forskarna. Genom att analysera fyra biomarkörer kan de avgöra om en frisk person kommer att dö av en sjukdom inom de närmaste fem åren, utan att de behöver lida av en sjukdom just nu.

Biomarkörer är ett ämne i kroppen som används för att mäta tillstånd. Och det visade sig att genom att slå ihop just dessa fyra biomarkörer får forskarna fram ett exakt värde som visar hur din kropp mår – och i fall du kommer att dö.

– Det som är intressant är att de fyra biomarkörerna visar exakt hur skör kroppen är hos en individ och därför också visar olika typer av sjukdomar som en person kan få som till exempel hjärtsjukdomar eller cancer, sa Johannes Kettunen, läkare på Institutet för Molekylär medicin i Finland, till The Telegraph.

Var femte dog

"Dödstestet" skapades av estländska forskare och resultatet blev så uppmärksammat att forskare i Finland upprepade testet, för att se om det verkligen stämde. I dag har blodprover från 17 000 personer tagits och observerats i över fem år. På den tiden dog 648 personer i en rad olika sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Var femte person av de som fick ett så högt värde på testet att de befann sig i "riskzonen" dog.

– Vi trodde inte att det var sant. Det är häpnadsväckande att biomarkörerna faktiskt kan förutsäga när någon ska dö oberoende av om individen är sjuk eller ej, sa Markus Perola på Hälsoinstitutet i Finland.

Hjälpa andra

Testet bedöms som trovärdigt eftersom det gjorts i både Estland och Finland. Nu hoppas forskarna att testet ska användas för att hjälpa människor som befinner sig i riskzonen och ta fram vilka sjukdomar de har och vad de har anlag för att få – utan att de vet om det. Då kan behandling sättas in tidigt.

Publisert: