MP: Höjd skatt istället för sänkt studiebidrag

Publicerad:

NYHETER

Miljöpartiet sågar regeringens förslag om att sänka studiebidraget.

I stället vill man höja skatten för de som tjänar över 40 000 kronor i månaden för att få loss pengar till skolsatsningar.

– Det är uppenbart att vi har svenska folket på vår sida, till och med de som tänkt sig att de ska rösta på Moderaterna, säger språkröret Gustav Fridolin (MP).

För några veckor sedan gick Miljöpartiet ut och berättade att man vill höja inkomstskatten för de som tjänar över 40 000 kronor i månaden och lägga pengarna på utbildningssatsningar. För de som tjänar 50 000 kronor i månaden skulle det innebära 300 kronor mer i skatt.

Nu lyfter partiet frågan igen, efter att finansminister Anders Borg (M) i förra veckan meddelat att regeringen vill sänka bidragsdelen av studiemedlen med 300 kronor, samtidigt som lånedelen höjs med 1 300.

Miljöpartiet har låtit Sifo undersöka om folk hellre vill höja skatterna än sänka studiebidraget.

– Resultatet är sensationellt. Det är väldigt ovanligt att ett politiskt förslag har ett så här brett stöd som vårt har. En stor majoritet är för att den som tjänar över 40 000 kronor i månaden också ska bidra med några hundralappar till att skolan ska bli bättre, säger Gustav Fridolin.

Kritik från S och MP

Tidigare i veckan gick Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ut och sa att studiebidraget inte kommer sänkas om det blir en S-ledd regering efter valet. Enligt Gustav Fridolin så har protesterna mot förslaget var många.

– Bara några månader efter att Alliansen sänkt skatten för de som tjänar allra mest säger man nu att man vill sänka studiebidraget för studenterna, säger Fridolin.

I den undersökningen som Sifo gjort på uppdrag av Miljöpartet visar det sig att även en majoritet av de som säger att de ska rösta på M är för höjd inkomstskatt om det går till skolstasningar.

– Det vore rimligt att en regering lyssnade och drog tillbaka sitt förslag för att göra det jobbigare för studenter. Det är uppenbart att vi har svenska folket på vår sida i den här frågan. Mätningen visar att de som har de högsta inkomsterna både kan och vill bidra lite mer, säger Fridolin.

"Vill inte höja skatt på arbete"

Men enligt Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé ligger förslaget fast.

– Den förändring som vi har föreslagit innebär 1 000 kronor mer att röra sig med för de allra flesta. Vi är beredda att göra skattehöjningar för att investera i utbildning, men vi tycker det är en dålig idé att höja skatt på arbete och företag som MP vill, säger han.

Moderaterna har meddelat att det inte är aktuellt med några skattesänkningar de kommande åren. Det kan däremot bli tal om höjd skatt på alkohol, tobak och fordon.

– Jag tror att vi kommer få en väldigt skarp konflikt i valrörelsen som handlar om S, V och MP vila höja skatten på arbete för att finansiera höjda bidrag. Jag är övertygad om att svenska folket hellre vill se satsningar på jobb, för det är också så man finansierar satsningar på utbildning i längden, säger Tomas Tobé.

Publicerad: