Professorn: Riv upp spiondomen mot Guillou och Bratt

Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade hela IB-affären – och dömdes till spioneri.

I dag skriver den dåvarande spionchefen för Säpo i Dagens Nyheter att domen är felaktig och att journalisterna borde få resning.

– När till och med spionchefen, som var vår huvudfiende på den tiden säger att det gick för långt. Då får det betydelse, säger Peter Bratt.

1973 avslöjade Jan Guillou och Peter Bratt i tidningen Folket i Bild/kulturfront att Sverige hade en hemlig militär underrättelsetjänst vid namn IB. Underrättelsetjänsten hade i över sju år sysslat med olaglig kartläggning av kommunister, åsiktsregistrering och infiltration i vänstergrupper – helt utan att den svenska befolkningen visste om någonting.

Efter Guillous och Bratts avslöjande dömdes de båda till fängelse för spioneri, en dom som blev väldigt uppmärksammad.

Domen är fel

I Dagens nyheter i dag skriver Olof Frånstedt, mannen som var spionchef över Säpo under den berörda tiden och enligt Peter Bratt "huvudfienden som fick oss dömda", att domen vilar på felaktiga grunder och att de båda journalisterna borde få resning i fallet.

– Jag har tyckt hela tiden att vi borde få resning. Det som hände då var inte klokt och det var helt klart ett rättsövergepp, säger Peter Bratt.

Olof Frånstedt menar att ÖB Stig Synnergren, som kallades in för att bedöma hur stor skada avslöjandet orsakat Sveriges säkerhet, gjorde ett felaktigt jobb.

Synnergren kom fram till att Guillos och Bratts avslöjande av IB röjde statshemligheter som skadade landets säkerhet på tre punkter:

Orsakade inte så stor skada för Svergie

Den första, själva avslöjandet av IB:s existens. Det var inte bra att andra länder och framförallt Sovjet fick veta att Sverige bedrev denna sortens verksamhet.

Den andra, avslöjandet att FRA avlyssnat all diplomatisk radio och teletrafik i Sverige. Det var inte heller bra att Sovjet fick veta.

Och den tredje, avslöjandet att Sverige bredrev underrättelseverksamhet i Finland. Något som enligt Synnergren skulle försvåra samarbetet med finsk underrättelsetjänst i framtiden.

Men nu skriver den föredetta spionchefen Olof Frånstedt att dessa bedömningar och slutsatser inte håller och att hela domen därmed är felaktig.

Avslöjandet orsakade inte alls så mycket skada för Sverige som Synnergren vill påvisa, och därför borde både Jan Guillou och Peter Bratt beviljas resning.

– I och med att det är spionchefen som skriver det här så kommer det få betydelse. Men vad det får för effekt har jag ingen aning om. Vi får se vad som händer, men jag har alltid sagt att vi borde få resning, säger Peter Bratt.

Publisert: