Angeles Bermudez-Svankvist: Inte mitt fel

I morse avslöjade Aftonbladet att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist  ringt och surfat från sin mobiltelefon för 310 000 kronor.

Men toppchefen skyller ifrån sig på myndigheten.

Det är en stressad Angeles Bermudez-Svankvist som möter Aftonbladet utanför Arbetsförmedlingens huvudkontor i centrala Stockholm.

Dagens styrelsemöte är nyss avslutat, och hon ska, säger hon, in i ett nytt möte om bara tio minuter.

"Gör mig fullkomligt upprörd"

Aftonbladet har i dag avslöjat hur Arbetsförmedlingens generaldirektör under perioden mars 2012 till augusti 2013 mobilsurfat för i genomsnitt 15 665 kronor i månaden, sammanlagt 310 000 kronor.

– Det är allvarligt att den summan är så pass hög som den är, det gör mig fullkomligt upprörd att det inte på vår it-avdelnings telefonienhet funnits rutiner för att sätta tak för dataroamingspåslag när du är utomlands i länder som inte har avtal med Telia.

– Jag är mycket i tjänst, både i Asien, Mellanamerika och Afrika och dataroamingen har varit på, och där har det brustit i myndighetens hantering av teknikkontroll.

"Rutinerna måste ses över"

Hon säger att hon tror att flera myndigheter har råkat ut för samma sak.

– Därför är det viktigt att rutinerna ses över.

Har du inget personligt ansvar för all den här mobiltrafiken från din telefon?

– Nej, eftersom telefonen är använd i tjänstgöring i samband med mitt uppdrag som generaldirektör. Däremot är jag oerhört upprörd över att det inte funnits en spärr, jag visste faktiskt inte ens vad dataroaming var för ett år sedan.

– Jag beklagar naturligtvis att rutinerna på telefoniavdelningen inte har varit korrekta.

Inte diskuterat förtroendet

Det har även riktats kritik mot dig för att du uteblivit från möten utan förklaringar, hur ser du på det?

– Den kritiken kan jag tyvärr inte svara på, jag är på möten konstant och alltid tillgänglig.

Vad säger styrelsen om förtroendet för dig som generaldirektör?

– Förtroendet för mig diskuteras inte på det sättet. Regeringen tillsätter och avsätter generaldirektörer.

På fredagseftermiddagen uppger TT att Arbetsförmedlingens styrelse saknar förtroende för sin generaldirektör. Därmed riskerar Angeles Bermudez-Svankvists att få sparken – och nu är det upp till regeringen att avgöra hennes öde.

– Arbetsförmedlingens styrelse har inte längre förtroende för ledningen, bland annat Angeles Bermudez-Svankvist, säger Joachim Berner, styrelseledamot i Arbetsförmedlingen, till TV4 Nyheterna.

Men det har inget med avslöjandet om de höga mobilräkningarna att göra, säger Joachim Berner till TT.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är för närvarande inte anträffbar för en kommentar angående Angeles Bermudez-Svankvist.

– Hon är inte tillgänglig på grund av budgetförhandlingarna på Harpsund, säger hennes pressekreterare Niklas Gillström till TT.

Texten uppdateras

Publisert: