TV4 lägger ner lokalnyheterna

TV4 lägger ner alla lokala tv-redaktioner – redan i sommar.

140 tjänster beräknas försvinna.

– Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger TV4-gruppens vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Förslaget har lagts fram av ledningen och ska nu förhandlas med facket.

TV4 ska inte längre göra lokala nyheter för enbart lokala tittare utan planerar lägga ner de sändningarna under sommaren.

I stället ska riksredaktionen förstärkas med runt 25 fasta inrikesreportrar placerade på nio utvalda orter över hela landet, uppger bolaget i pressmeddelandet.

”Tyvärr nödvändigt”

De ska leverera nyheter till nyheternas kvällssändningar, till Nyhetsmorgon och till kanalens digitala plattformar. De lokala vädersändningarna och de lokala trafiksändningarna i Stockholm berörs inte av det nya förslaget.

– Lokalredaktionerna runtom i landet har med stort engagemang levererat högkvalitativ nyhetsjournalistik och jag känner med alla de duktiga journalister som nu drabbas. Tyvärr är det här nödvändigt för att vi ska kunna göra relevant journalistik också i framtiden, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på TV4-gruppen, i pressmeddelandet.

Enligt henne kommer det att göra de nationella sändningarna ”mer angelägna för hela Sverige”.

Bolaget uppger att ”ambitionen är att fortsätta bevaka hela Sverige för en rikspublik”.

Men samtidigt får många anställda lämna.

140 tjänster försvinner

Runt 140 av de i dag 165 tjänsterna lokalt kommer att försvinna, något som väntas få stora konsekvenser för personal på produktionsbolaget Nyhetsbolaget som liksom TV4-gruppen ägs av Bonnier.

Fia Linderström, chef för TV4 Uppsala som har sex tillsvidareanställda, säger till Resumé att det är en sorgens dag.
– Vi är i chock. En viktigt aktör i bevakningen av Uppsala försvinner. Vi har drivit en egen agenda, och det är en sorgens dag inte bara för den lokala journalistiken, utan journalistiken i stort.

TV4-gruppens vd Casten Almqvist menar visserligen att det är ett tungt besked för de anställda och för lokaljournalistiken, men menar att man måste prioritera.

– Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver. Målet är att kunna satsa mer resurser på nyhetsbevakningen på digitala plattformar och på våra stora nyhetssändningar 19 och 22. Trots neddragningarna kommer vi dessutom att ha en bredare representation runtom i landet än någon annan kommersiell nyhetsaktör på riksnivå, säger han.

Publisert: