Polisen: Jag tycker synd om de drabbade

Adam Öhman är nu misstänkt för att ha lurat av tre kvinnor 1,2 miljoner med början sommaren 2012.
Adam Öhman är nu misstänkt för att ha lurat av tre kvinnor 1,2 miljoner med början sommaren 2012.

Förundersökningen mot Adam Öhman pågår i Stockholm sedan ett år.

Han är på fri fot.

– Jag ser inga skäl att frihetsberöva honom just nu, säger åklagare Susanne Öhbom.

Hur många anmälningar mot Adam Öhman som gjorts berättar inte polisen. Aftonbladet känner till tre.

– Men ännu fler anmälningar finns på mitt bord, säger Ann-Helen Lindeborg på Södertörnspolisens bedrägerirotel.

Hon utreder misstankarna mot Adam Öhman.

– Bedrägerier ökar lavinartat. Vi är underbemannade och arbete är tidsödande, säger hon.

Åtalades 2010

Adam Öhman åtalades i Norrköping 2010 efter en sex månader lång polisutredning. Där satt han häktad, så att han inte skulle kunna begå nya brott under tiden.

– Jag tyckte synd om de drabbade, säger Mats Berg, polisutredare i Norrköping.

Han mötte Adam Öhmans offer.

– De mådde verkligen inte bra och det är svårt att fatta hur man kan göra så mot en människa man haft ett förhållande med.

Även i Norrköping inledde Adam Öhman förhållanden med kvinnor och förslog dem affärer, ofta med mobiltelefoner. Hans egna pengar var tyvärr tillfälligt "låsta", sa han. Han har också lurat män.

Låg risk för förövaren

Bedrägerier ger snabba pengar och förhållandevis korta straff. De är i den meningen lågriskbrott. Särskilt när offren själva inte är kriminella. Vissa avstår från att polisanmäla, de skäms för att de låtit sig luras.

I domstol måste brottsligt uppsåt bakom varje enskilt anmält brott, varje penningtransaktion, bevisas. Det vill säga, att gärningsmannen vilselett och aldrig hade för avsikt att betala tillbaka. Sådan bevisning kan vara offrens berättelser, vittnen, kontoudrag och förfalskade dokument.

Adam Öhman har dömts tidigare

1993: Sex års fängelse för dråp. Vid ett bråk utanför en krog på Tavastgatan i Stockholm stack han en stilett i halsen på en annan man.

2008: Villkorligt och dagsböter i Uppsala tingsrätt för bedrägeri. Då hade han redan begått nya bedrägerier, och fortsatte.

2010: Två och ett halvt års fängelse i Norrköpings tingsrätt, fälld på 34 punkter för bedrägeri, grov förskingring, urkundsförfalskning, olovligt förfogande, olaga hot. Enligt domen har han kommit över pengar och varor till ett värde av 800 000 kronor.

Publisert: