Sluta huttra - nu kommer värmen tillbaka

”Viktigt för humöret”  Louise Olsson, 17, och Lovisa Mehrotra, 18, studerande, njöt av solen i Stockholm. ”Vi ska sola och sitta ute mycket. Balkongen eller nere vid vattnet, det spelar ingen roll, bara det är soligt. Vädret är sjukt viktigt för humöret!”
”Viktigt för humöret” Louise Olsson, 17, och Lovisa Mehrotra, 18, studerande, njöt av solen i Stockholm. ”Vi ska sola och sitta ute mycket. Balkongen eller nere vid vattnet, det spelar ingen roll, bara det är soligt. Vädret är sjukt viktigt för humöret!”

Iskalla mornar och mörka moln. Vädret i veckan har varit riktigt deppigt.

Men nu är det slut på huttrandet.

I helgen kommer värmen.

Kylan kom som en chock för många i veckan. Onsdagen var en av de kyligaste dagarna på länge med temperaturer runt 4 grader - flera grader under standardtemperaturen i april.

– Det brukar ligga runt 8 grader så här års. I det stora hela har april legat några grader lägre än normalt, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Men i helgen är prognosen något muntrare. Solen kommer att titta fram och vi slipper hällregnet.

”Flera solchanser”

– Det går inte att vara tvärsäker eftersom vädret fortfarande är ganska osäkert men det blir definitivt varmare. Det finns flera chanser till sol, säger Martin Hedberg.

I början på nästa vecka går temperaturen ned - för att stiga igen till påskhelgen. I snitt ligger temperaturerna på 10-13 grader för båda helgerna.

– Det har varit så ett tag nu, att värmen kommer lägligt till helgerna. För alla som jobbar i veckorna är det ju ett glädjande besked, säger Martin Hedberg.

Löven spricker ut

Men vill man njuta av solen bör man göra det i lä. Under söndagen driver det in vindar i Svealand och Götaland.

– Värmen kommer som sagt att hålla i sig och det blir inga jätteskurar. Men en helg helt utan väderdramatik kan jag inte lova, det är fortfarande april, säger Martin Hedberg.

Utöver stigande temperaturer kan vi räkna med att grönskan tar fart.

– Man kan redan börja se att det är lövsprickning bland björkar i södra Sverige och i Stockholmstrakten har hägg och buskar börjat vakna till liv. Det blir fler insekter, fler fåglar och fler fjärilar, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska museet.

Ditt bästa tips för hur man ska njuta av våren så här års?

– Åk ut i lövskogen och titta på blommor och fjärilar. När träden blir lövtäta blir det svårare för många blommor att överleva. Och ge dig ut om kvällarna och lyssna till fåglarna. Nu kan man höra rödhakar och trastar sjunga kring klockan 8 på kvällen. Det är en fin tid att vara ute.

Publisert: