Har jagats av Kronofogden – 188 gånger

Staffan Nilssons historia hos kronofogden började med en skuld på närmare 11 000 i augusti 1983. Sen har det fortsatt med ärende efter ärende.
Staffan Nilssons historia hos kronofogden började med en skuld på närmare 11 000 i augusti 1983. Sen har det fortsatt med ärende efter ärende.

Staffan Nilsson har under 30 år jagats av kronofogden för 188 ärenden.

Nu vill han vara med och styra EU och är femte namn på Centerpartiets lista till valet den 25 maj.

– Jag tror väljarna har förståelse för det här om man gör rätt för sig, för vanliga människor kan också ha ekonomiska problem under vissa tider, säger han.

Staffan Nilsson, 67, har under åren sysselsatt en rad olika tjänstemän hos kronofogden.

Så sent som förra året krävdes han på närmare 15 000, en skuld han betalade den 12 december.

Han är lantbrukare och har varit ordförande i det rådgivande EU-organet EESK, EU:s ekonomiska och sociala kommitté där han nu är ledamot.

Han sitter också i styrelsen för Centerpartiets internationella stiftelse som jobbar med utveckling av demokrati och mänskliga rättigheter i Afrika och Östeuropa.

I dag pendlar han mellan Bryssel och gården i Hälsingland.

"Centerns Staffan Nilsson är den som ni ska rösta på om ni vill ha en röst för landsbygden i Europaparlamentet", skriver två av hans partikamrater i en debattartikel i Gävle Dagblad.

Gått till Kronofogden

Staffan Nilssons historia hos kronofogden började med en skuld på närmare 11 000 i augusti 1983. Sen har det fortsatt med ärende efter ärende.

I många fall har ärendena först gått via inkassobolag och därefter till kronofogden.

Här är några av alla dem som haft problem med att få betalt av Staffan Nilsson:

Svenska Volkswagen, Jordbruksverket, LRF konsult AB, Skatteverket, Lantbrukets avbytartjänst AB, Trafikförsäkringsföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen.

188 ärenden

Både 2012 och 2013 har Skatteverket vänt sig till kronofogden för att få Staffan Nilsson att betala sina skatteskulder. Ena gången handlade det om 18 900 kronor och andra gången om 14 300 kronor.

– Jag vill först säga att det viktigaste när det händer är att man rättar till felet. Det är ett misstag, säger han om skatteskulderna som inte betalades i tid.

Det finns 188 ärenden på dig hos kronofogden genom åren?

– Det beror på att jag byggde upp en gård och ett företag utan egentligen stora egna pengar och att räntorna var skyhöga på 70- och 80-talet. Alltihopa det är avklarat och jag är ändå lite stolt för att ha lyckats med det.

De flesta ärenden är ju från 90-talet och sen även in på 00-talet också?

– Javisst, men allt det är uppklarat.

Ja, men vad berodde det på när det gäller dem på 90- och 00-talet?

– Men det samma sak egentligen att man kämpar med sina investeringar, att betala av räntor och skulder och allt det har legat och tickat kvar sedan 80-talet, mycket enkelt.

Jo, men det har drivits väldigt långt och det är så många ärenden?

– Ja, det kan man beklaga men så var det och det har jag kommit över och det har jag gjort rätt för och det är länge sedan.

Men om du inte kan ta hand om din egen ekonomi, hur ska du då kunna ta hand om andras kan man fråga sig?

– Jag vet inte om man tar hand om andras ekonomi på det sättet i Europaparlamentet.

Men det handlar väl om beslut som ska fattas som är avgörande och viktiga för många?

– Ja, definitivt. Det fattar man framförallt allt när det gäller budget och flerårsbudget och liknande.

– Men det går inte riktigt att jämföra kanske. Jag sitter ju inte och redovisar bokföring eller gör transaktioner eller liknande.

Publisert: