Snowden: NSA knäckte krypteringar på nätet

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Edward Snowden.
Edward Snowden.

Superläckan Edward Snowden släpper nu nya topphemliga dokument.

Enligt dokumenten har USA och Storbritanniens säkerhetstjänster knäckt säkra krypteringar – som används för att skydda mejl, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

– Det slår allt som Anonymus någonsin har gjort, säger Sascha Meinrath, expert på dataintrång.

Dokumenten har lämnats över till Guardian, New York Times och ProPublica av NSA-läckan Edward Snowden. De visar enligt tidningarna att NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har samarbetat för att kunna knäcka krypterade koder som skyddar exempelvis e-post och banköverföringar och sjukhusjournaler.

Använt superdatorer

Enligt dokumenten har säkerhetstjänsterna genom att använda superdatorer, domstolsbeslut och ett visst samarbete med företag lyckats göra internet vidöppet.

Rapporten visar inte vilka företag som samarbetat med säkerhetstjänsterna men enligt Guardian har GCHQ fått tillgång till människors hotmail-, google-, yahoo- och facebook-konton.

NSA har dessutom lagt ner 250 miljoner dollar årligen på ett program som används tillsammans med teknikföretag - för att göra deras produkter lätta att komma in i.

"Har lyckats skapa bakdörrar"

Om uppgifterna stämmer skulle säkerhetstjänsternas superdatorer knäcka mycket av det som betraktas som skyddat på internet, allt från e-post och chattkonversationer, skriver nyhetsbyrån AP.

– De har lyckats skapa bakdörrar i flera, förmodade säkra applikationer: onlinetjänster vi använder varje dag, säger Sascha Meinrath på New America Foundation's Open Technology Institute som arbetar med att informera människor om dataintrång, till nyhetsbyrån AP.

– Om det är sant betyder det att de saker som gör att information hålls säker fullständigt har underminerats, säger Joseph Hall på organisationen Center for Democracy and Technology, till nyhetsbyrån AFP.

Publicerad: