Utredning om politikermisshandel nedlagd

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunpolitikern Liza Jonsson (S), 31, från Nordmaling anmälde att hon misshandlats av en okänd man i sitt hem.

Nu har polisen lagt ner utredningen.

- Jag är väldigt besviken, och känner en rädsla för att gå ut, säger Liza Jonsson efter beslutet.

Det var i slutet på oktober som den kommunpolitikern anmälde att en för henne okänd man trängt sig in i hennes bostad och misshandlat henne.

Anmälan fick stor massmedial uppmärksamhet.

Men nu, efter sex veckor, lägger polisen ner förundersökningen.

- Vi har utrett alla de uppslag som funnits och inte kunnat binda någon gärningsman till de misstänkta brotten. I dagsläget finns inga ytterligare spaningsuppslag att bearbeta och därför avslutas förundersökningen, säger Joachim Lundberg, förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Några ytterligare kommentarer om den påstådda händelsen vill han inte lämna.

Politikern kommenterar

Liza Jonsson skickade under torsdagseftermiddagen ut ett pressmeddelande:

"Jag har idag med stor besvikelse tagit del av beslutet att förundersökningen läggs ner. Det känns väldigt obehagligt att en gärningsman går fri och min rädsla är att åter möta denna man och då känna igen honom, kanske ensam på en avsides plats. Jag är väldigt förvånad att förundersökningen inte har gett några uppslag för fortsatt utredningsarbete. Jag hade faktiskt högre förväntningar på polisens förmåga att utreda brott. För mig gör beslutet det ännu svårare att gå vidare. Som kvinna känns det som att mina uppgifter om misshandeln inte tas på allvar. Jag kan nu förstå hur de många kvinnor som blivit utsatta för olika övergrepp, och som vittnar om att de inte bli trodda av polisen, känner sig," skriver hon.

"Oro för spekulationer"

Hon skriver att hon oroar sig för att nedläggningsbeslutet ska skapa spekulationer i medier och sociala medier.

" De känns väldigt obehagligt när personer, utan att känna till fakta, vilt spekulerar om misshandeln och även ifrågasätter min trovärdhet. Jag har under lång tid levt i ett chocktillstånd och mina krafter har inte räckt till för att bemöta några påståenden. Jag känner nu oro för att åter tappa kraften och inte komma vidare i mitt arbete med att normalisera mitt och min familjs liv."

Hon vädjar i pressmeddelandet till allmänheten att höra av sig om man vet något om den anmälda misshandeln.

"Det känns skrämmande att gärningsmän som begår grova våldsbrott kan gå fria i samhället."

Flera personer, däribland polisprofessor Leif GW Persson, har ifrågasatt Liza Jonssons berättelse, och menar att hon hittat på hela händelsen.

- Det är väldigt obehagligt att folk spekulerar utan saklig grund, säger Liza Jonsson till Aftonbladet.

En av anledningarna till att hon ifrågasatts är att hon bara kunnat lämna ett väldigt vagt signalement på mannen hon menar överföll henne.

- Men om man utsätt för något sådant här, det är ett stort trauma, det är därför jag inte kan minnas, säger Liza Jonsson.

Publicerad: