Rånaren överlämnade sig själv

Uppdaterad 2013-12-19 | Publicerad 2013-12-18

Här ses den okände gärningsmannen lämna tunnelbaneperrongen.

Strax innan har han hotat en 17-åring och rånat honom på hans tillhörigheter.

Efter Brottscentralens sändning sökte mannen själv upp polisen.

– Han kom in och överlämnade sig själv, säger Johan Bergmark, kriminalinspektör på rångruppen Söderort.

I fjol anmäldes 6 816 rån mot person i Sverige.

Men det är ett brott som sällan klaras upp.

Bara 12 procent av personrånen ifjol ledde till åtgärd från åklagare efter utredning.

Personrånet en sen natt den 13 oktober i år är därmed bara ett av många men polisen bedömde att man behövde allmänhetens hjälp att klara upp det.

– Vi har skickat runt bilden på den misstänkte gärningsmannen internt och han är ännu inte identifierad. Nu kan vi inte göra annat än att gå ut i media. Det är sista chansen att få tag i killen, säger Johan Bergmark, kriminalinspektör på rångruppen i Söderort i Stockholm.

Fick napp efter artikeln

Dagen efter Brottscentralens sändning och Aftonbladets artikel fick man napp. Den misstänkta gärningsmannen kom själv in till polisen.

– Han kom in i dag torsdag. Han är anhållen men hans inställning till brottet vet jag ännu inte. Jag hoppas kunna förhöra honom i morgon, säger Johan Bergmark.
Han tror att Aftonbladets publicering bidrog till att mannen överlämnade sig själv.

– Definitivt, jag är övertygad om att det var därför han kom in. När han såg sitt ansikte på Aftonbladets förstasida fanns det inte så mycket annat han kunde göra, säger Johan Bergmark.

"Blev väldigt rädd"

Händelsen inträffade vid tre-tiden på natten. En 17-årig kille väntade på tunnelbanan på Mälarhöjdens tunnelbanestation i Stockholm då en man kom fram och verbalt hotade honom.

– Killen blev väldigt rädd. Så pass att han lämnade över sina tillhörigheter, bland annat sin mobiltelefon, säger Johan Bergmark.

Mannen på övervakningskamerafilmen är nu misstänkt för rån.

Om du har tips om vem mannen på bilden är eller har annan information i ärendet, kontakta polisen på 114 14 och uppge polisens diarienummer 0201-K319874-13

Se mer om fallet i kvällens Brottscentralen på aftonbladet.se klockan 19:00