Valåret 2014

Lööf och Sjöstedt drabbade samman i SVT:s ”Agenda”

Av: 

Staffan Dickson

John Granlund

NYHETER

Så fort de har med varandra att göra ryker de ihop.

Efter debatten i SVT:s "Agenda" fortsatte ordkriget mellan partiledarna Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V).

– Vet man inte skillnad mellan att bygga ett sjukhus och driva ett så ska man nog inte driva sjukhus, sa Vänsterledaren.

De är oense om det mesta.

Och kanske är det allra mest oense kring frågan om vinster i välfärden.

På söndagskvällen möttes de två partiledarna i SVT:s studio.

Jonas Sjöstedt hävdade att man inte kan lita på varken äldreomsorgen eller skolorna i Sverige i dag. Han sa att miljarder skattekronor försvinner till skatteplanerare, riskkapitalbolag och skattetrixare.

”Ägnar sig åt svartmålning”

Annie Lööf skakade på huvudet åt Sjöstedt och menade att Vänsterledaren avfärdar alla de som är anställda av privatägda välfärdsföretag.

– De privata alternativen har betytt väldigt mycket för föräldrar och barn, men även för 125 000 anställda. Den svartmålning som Sjöstedt ägnar sig åt här innebär att han underkänner dessa 125 000 medarbetares jobb, sa hon i SVT:s "Agenda".

C-ledaren fortsatte med att anklaga Jonas Sjöstedt för dubbelmoral. Och ifrågasatte att han kallar sig för feminist.

– Det manliga byggbolaget, den manliga vd:n som äger Skanska eller NCC, får göra vinst på skattepengarna han bygger sjukhuset med, men Monika som driver sjukhuset, som ser till att våra äldre får den vård de behöver, som ser till att gipsa benen, hon får inte gå med vinst. Jag tycker att det är magstarkt att någon som vill kalla sig för feminist säger ja till vinster i den manliga byggbranschen men nej till vinster i den kvinnliga välfärdssektorn.

Värjde sig mot anklagelserna

Utspelet fick Jonas Sjöstedt att utbrista:

– Vet man inte skillnad mellan att bygga ett sjukhus och driva ett så ska man nog inte driva sjukhus. Vinstintresset passar inte överallt. På många ställen är marknaden okomplicerad, men när det kommer till utbildning för barn, då ska man kunna lita på att skolan är bra var jag än bor. Så är det inte nu.

Efter debatten var stämningen kall mellan de två partiledarna.

Jonas Sjöstedt värjde sig emot Annie Lööfs påstående att han underkänner hundratusentals arbetare inom den privatägda vården.

– Nej, jag har väldigt stor respekt för det arbete som de gör. Jag vill att de ska få flera arbetskamrater och rätt att arbeta heltid och att de ska få fasta jobb, sa han till Aftonbladet.

"Vi är de två motpolerna"

Det fanns bara en sak som de två partiledarna var överens om. Att de står långt ifrån varandra politiskt och åsiktsmässigt.

– Vi är de två motpolerna i den här debatten, sa Jonas Sjöstedt och fortsatte:

– Hon är den tydligaste förespråkaren för det obegränsade vinstintresset i välfärden.

När Aftonbladet talade med Annie Lööf sa hon:

– Vi står ganska långt ifrån varandra.

– Jonas Sjöstedt vill ha färre alternativ och vinstförbud. Jag tror att det är viktigt att se på konsekvenserna av en sådan politik. Skulle man förbjuda möjligheten till vinstuttag skulle man få färre alternativ inom välfärden vilket skulle leda till sämre kvalitet.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Annie Lööf

Jonas Sjöstedt