Tre proryska separatister dödade

Stockholm/mariupol Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov uppger på sin Facebooksida att tre proryska separatister har dödats i samband med en skottlossning vid en ukrainsk militärbas i Mariupol i södra Ukraina.

Ukrainsk polis har inlett en undersökning och på torsdagsmorgonen samlade de in bevismaterial vid militärområdet.

– Man ser spåren efter de våldsamma striderna som varit här, säger Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats.

Enligt ministern inträffade skottlossningen på en ukrainsk militärbas för ukrainska nationalgardet i Mariupol. Basen attackerades av de proryska separatisterna som kastade brandbomber och molotovcocktails. Militärerna svarade genom att öppna eld.

Tre dödades

”Just nu arbetar ukrainska myndigheter med polisen för att sammanställa information om händelsen”, skriver inrikesministern.

I samband med attacken dödades, enligt preliminära uppgifter, tre proryska separatister, 13 personer skadades ochg 63 personer greps, rapporterar Sky News.

Attacken mot militärbasen skedde i natt, de beväpnade separatiserna krävde att nationalgardisterna anslöt sig till deras protester mot Ukrainas nya regering. När separatiserna försökte ta sig in på basen sköt militärerna först varningsskott i luften, rapporterar TT.

Ringar in med krita

Militärbasen ligger mitt i centrala Mariupol, utanför portarna ligger hyreshus med lägenheter. Utanför basen är det lugnt på torsdagsmorgonen enligt Aftonbladets team på plats.

– Man ser spåren efter de våldsamma striderna som varit här. Det ligger krossade flaskor överallt som använts till molotovcocktails och det finns tomhylosr. En polisman står vid en blodfläck som är utanför på marken, där har någon av de döda eller skadade personerna stått,säger Aftonbladets reporter Erik Wiman.

Nyfikna samlas

En del nyfikna Mariupolbor har samlats utanför avspärrningarna för att se vad det är som har hänt under natten. Ukrainsk polis har spärrat av platsen och genomför nu en teknisk undersökning vid militärbasens område.

– De ringar in saker på marken med vit krita och samlar in bevismaterial. Det känns som att det är en gedigen polisutredning för att ta reda på vad som egentligen har skett, säger Erik Wiman.

Skärper kontroll

Det ryska flygbolaget Aeroflot har fått besked om att Ukraina skärper kontrollen av ryska män mellan 16–60 år som vill resa in i landet. Utan bevis för att de har en anledning att besöka Ukraina kommer de inte att släppas in i landet. Giltiga skäl kan vara familjeband, inbjudan från ett företag eller en individ eller om mannen reser tillsammans med sin familj.

Texten uppdateras

Publisert: