Skarpa granater i centrala Malmö

Två skarpa handgranater hittades på Adelgatan i centrala Malmö under tisdagsmorgonen.

Ett stort område spärrades av och bombgruppen kallades till platsen.

– Den ena har exploderat och den andra har klickat, men inte exploderat, säger Maya Forstenius, presstalesman för Malmöpolisen.

Polisen misstänker nu att händelsen har kopplingar till en bilbomb som detonerade i Malmö natten till måndag.

Polisen fick larmet 09.03. En privatperson hade hittat två handgranater liggandes vid trottoaren på Adelgatan 2 i centrala Malmö.

Enligt polisen var båda granaterna skarpladdade, varav en redan exploderat. När granaten exploderat vet inte polisen i nu läget.

– Det märkliga är att vi inte har fått in några uppgifter om en högljudd smäll, så vi vet inte om granaten har smällt på platsen, eller tidigare, säger Stephan Sundström, vakthavande befäl på polisen i Malmö.

Polisen hör nu folk på plats för att få fler uppgifter kring när granaten exploderat.

Använder en robot

Granaterna hittades vid trottoaren mitt i centrum i Malmö. Polisens bombgrupp kallades till platsen och vid klockan 12.30 hade de lyckats få bort granaterna.

– Man kommer att köra fram och plocka handgranaterna med en robot och köra bort dem, sa Stephan Sundström, innan operationen inleddes.

Ett stort område i centrala Malmö spärrades av och flera byggnader fick evakuerats, i ett rent säkerhetssyfte.

Avspärrningarna har nu tagits bort, men ett område runt där granaterna låg är fortfarande inte tillgängligt för allmänheten. Polisens tekniker ska undersöka platsen.

Kan finnas kopplingar

Polisen misstänker att händelsen kan ha kopplingar till en bilbomb som detonerade i Malmö natten till måndag.

– Det finns indikationer på att händelserna har ett samröre. Enligt vårt projekt Olivia, som fokuserar på personer i den kriminella miljön kan det finnas kopplingar mellan händelserna, säger Stephan Sundström.

Alexander Wästerdahl, 27, arbetar i en närliggande kontorsbyggnad och var på plats när polisen anlände till platsen:

– Polisen sa att de hittat skarpladdade granater utanför byggnaden. Nu säger de åt oss att vi måste utrymma hela byggnaden, sa han till Aftonbladet vid 10-tiden.

Publisert: