Nyheter

Familjen Kamprad i bitter miljardtvist

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Ny bok avslöjar: Sönerna i maktkamp med pappa Ingvar om förmögenheten

Ikeagrundaren Ingvar Kamprads förmögenhet är mycket större än han velat medge.

Det hävdar författarna till boken ”Ikea på väg mot framtiden”.

Där avslöjas också den bittra maktkampen mot sönerna – om miljarderna.

Dagens Industri har tagit del av ett manus till den kommande boken skriven av Stellan Björk, Lennart Dahlgren och researchern Karl von Schulzenheim.

Enligt författarna pågår en bitter fejd i familjen Kamprad – om miljarder kronor av Ikeagrundarens förmögenhet som han försökt mörka, skriver DI.

En strid som Ingvar Kamprad ska ha förlorat.

30 miljarder

I boken framkommer att han behållit rättigheterna till Ikeas varumärke efter att han skänkt Ikea till en holländsk stiftelse 1982. Det ska ha gett honom ersättning på några promille, som i slutändan handlar om uppåt 30 miljarder kronor enligt bokens författare, skriver DI.

Maktkampen ska sedan ha uppstått när det visade sig att miljarderna lagligen tillhörde Kamprads söner. När de gjorde anspråk på förmögenheten ska Ingvar ha satt stopp.

”’Grabbarna’ hade redan fått så det räckte och mer därtill, tyckte han. Vad skulle de göra med alla dessa pengar?” står det i utdraget ur boken som DI tagit del av.

Tappat greppet

Sönerna Jonas, Mathias och Peter ska ha anlitat amerikanska stjärnadvokater – Ingvar Kamprad ska då ha försökt ”pruta”.

Enligt boken har kampen tagit hårt på Ikeagrundaren som ska ha tappat greppet om Ikea innan han insåg att slaget var förlorat.

Ingen i familjen Kamprad har velat uttala sig om uppgifterna i boken, enligt författarna har de bara fått ett kort svar från familjens talesperson Per Heggenes där de ”varken bekräftas eller dementeras”, skriver DI.

”Mindre goda sidor”

Även DI har sökt familjen utan framgång.

– Jag tycker fortfarande väldigt bra om Ingvar Kamprad på många sätt och tycker att han är en helt fantastisk människa. Men tyvärr har han, som alla andra, mindre goda sidor, säger författaren Lennart Dahlgren, som bland annat varit chef för Ikea i Ryssland, till DI.

– Jag tycker inte minst att allt mörkande av bland annat ägandet av Ikea är obegripligt. Det är väl ingen som missunnar honom att vara förmögen efter allt han har skapat.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: