Nyheter

Kungen hyllades med konsert

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Under jubileumskvällen bröt prinsessan Madeleine ut i en fnissattack tillsammans med sin make Chris O'Neill.

Skämtet om Carl XVI Gustafs enda förändring på 40 år roade de nygifta: 

– Kungen har på senare år valt att färga håret grått, sa Stefan Forsberg, kvällens konferencier.

Den historiska jubileumskonserten för monarkens 40 år på tronen var en lång rad av hyllningar. Sveriges artistelit, som Lisa Nilsson, Tomas Ledin och Danny Saucedo, var på plats för att framföra sina musikaliska hyllningar.

Tonen för hyllningarna anslogs redan tidigare under kvällen. På regeringens middag höll statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett tal för kungen. Han pratade att de fyra decennier som passerat sedan den 27-årige kronprinsen ärvde kronan har lett till att det är Carl XVI Gustaf som är kung för de flesta svenskar: 

– Vi minns ingen annan och vi vet ingen annan. Svenska folket har varit med hela vägen. Sett en lillprins växa upp och bli kung, bli make. Bli pappa. Och morfar.

”Hur är detta möjligt”

När kvällen fortsatte i Konserthuset blandades hyllningskören med en del skämt. Konserthusets chef Stefan Forsberg inledde starkt. Efter att han presenterat sig själv, orkestern och förklarat att konserten hölls för att fira kungens 40 år på tronen frågade han sig:

– Men snälla kungen hur är detta möjligt? Kungen är ju fortfarande unga pojken. Och när man tittar på bilder från 1973 och 2013, då ser ju kungen nästan likadan ut. Enda skillnaden är möjligen att kungen på senare år har valt att färga håret grått.

Publiken skrattade och prinsessan Madeleine vände sig till sin brittisk-amerikanske make och översatte. Chris O'Neill drog genast på mungiporna och hustrun följde direkt efter.

Men känslorna blev även av det motsatta slaget när Lisa Nilsson sjöng låten People. På storbildsskärmen bakom artisten visades då en bild på prins Bertil och hans prinssessa – Lilian. Prins Bertil gick bort 1997 och hon som kallades ”auntie” av kungabarnen gick bort i mars i år.

Avslutar med middag

När konserten avslutades vid 21.30-tiden var kungafamiljens officiella program över för dagen.

– Jag har ingen information om vad de gör nu, tyvärr, sa Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet, till Aftonbladet direkt efteråt.

På söndagen fortsätter festligheterna vid Slottet för att fira kungens 40 år. Men kvällen avslutas ute på Haga där prins Daniel firar sin 40-årsdag med släkt och familj.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: