Borgs känga mot oppositionen

Av: Anette Holmqvist, Matilda Rangborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Borg på presskonferensen.
Borg på presskonferensen.

Finansminister Anders Borg riktar kritik mot oppositionen för planerna på ett generösare sjukförsäkringssystem när han presenterar budgeten i dag.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson svarar att hon vill leva i ett annat Sverige än Anders Borg.

Finansminister Anders Borg höjer ett varnande finger inför ett eventuellt maktskifte nästa år och oppositionens syn på sjukförsäkringssystemet. Bakgrunden är att kostnaderna för sjukfrånvaron ökat och förväntas fortsätta göra det fram till 2017. Med en socialdemokratisk politik menar finansministern att det blir ännu dyrare att hålla de sjukskrivna under armarna eftersom de vill erbjuda generösare bidrag.

- Om Socialdemokraterna monterar ner grindvakterna så är det enda vallöfte de behöver att de måste utöka socialförsäkringarna. Men det får inte göras på bekostnad av utbildning och sjukvård, välfärdens kärna.

Finansministern hänvisar till Försäkringskassans prognos som visar att sjukskrivningarna på sikt kommer att stabiliseras och poängterar att regeringen inte har för avsikt att utöka sjukförsäkringssystemen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kommenterar finansministerns kritik med att kasta tillbaka de ökande sjukskrivningarna på regeringen.

”Socialbidragen har ökat”

– Jag kan ju konstatera att sjukskrivningarna och socialbidragen har ökat under Anders Borgs tid som finansminister. Men sedan är det ju så att det går en skiljelinje i hur vi ser på sjukförsäkringen. I dag kan personer som till exempel får ett cancerbesked, utöver att oroa sig över själva sjukdomen, också tvingas fundera över om de ska få någon ersättning när de är sjuka. Ett sådant land ska vi inte ha.

Efter regeringens löften om skattesänkningar och höjd brytpunkt för statlig skatt i måndags har oppositionen hotat med att försöka förhindra detta genom ett utskottsinitiativ. Enligt Dagens Nyheter kommer initiativet att lämnas in till skatteutskottet i morgon torsdag.

”Borde ha den ansvarskänslan”

- Ordningen genom åren har varit att följa praxis. Socialdemokraterna borde ha den ansvarskänslan i sig, säger finansminister Anders Borg och syftar på traditionen att budgeten ska tas med ett beslut och att riksdagen inte river upp delar av den.

- Vi ska skydda budgetpropositionen så långt vi kan, säger han och varnar för att oppositionen agerar utan att ta ansvar för hur deras agerande kan komma att påverka arbetslösheten.

Publicerad: