74 forskare fastfrusna i Antarktis iskyla

1 av 6
NYHETER

Räddningsuppdraget för isbrytaren ”Snödraken” stoppades – av is.

Nu fortsätter väntan för de 74 personer som sitter fast i den extrema antarktiska kylan.

Ryska forskningsskeppet MV Akademik Shokalskij körde fast när Antarktis visade sig från sin mest extrema sida under julafton.

Under en snöstorm stängdes fartyget med 74 människor ombord in av tre meter tjock is, skriver AP.

Rör sig inte

Den kinesiska isbrytaren Xue Long – ”Snödraken” – skickades ut för att undsätta forskarna och turisterna strandade i det frusna havet. Men natten mot lördag stötte de på patrull.

– Xue Long rör sig inte framåt men vi är inte fast, säger skeppets andrekapten till CNN.

Pågrund av de hårda väderförhållandena beslutade de sig då för att avbryta försöken att nå fram till MV Akademik Shokalskij – 11 kilometer från sitt mål.

Snödraken kommer stanna i området men skeppet som suttit fast i snart en vecka får nu sätta sitt hopp till den australiensiska isbrytaren Aurora Australis, enligt CNN. De räknar med att vara framme sent under söndagen.

”Vi har det bra”

Samtidigt uppges stämningen vara god ombord på det ryska skeppet.

– Skeppet är i helt, allt är säkert och alla ombord har det bra. Moralen är hög, säger Chris Turney, klimatforskare vid universitet i New South Wales, till CNN.

Han berättar att de har färsk proviant som ska räcka i två veckor och att det sedan finns ett nödlager med frystorkad mat. Men det finns ett mörkt moln över passagerarna:

– Vi börjar få ont om öl, säger passageraren Chris Peacock skämtsamt till AFP.

Repris på 100 år gammal resa

Fartyget var ute på forskningsuppdrag med deltagare från Australien, Nya Zeeland och Storbritannien när de frös fast. Syftet är att uppdatera resultaten från en australisk expedition som sjösattes 1911 och mäta effekterna av klimatförändringar i området.

Och trots att de inte vet hur länge de blir kvar verkar delar av expeditionen ta tillfället i akt att njuta av den extrema miljön.

– När midnattssolen och skuggorna kastas över isen, det är fullkomligt makalöst, säger Chris Peacock till AFP.