Nyheter

Här håller påven låda – med första påven

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Tros vara aposteln Petrus ben

Påve Franciskus klamrade fast vid en ornamenterad bronsask under söndagens predikan i Peterskyrkan.
I skrinet låg benbitar från den första påven – aposteln Petrus.

Men arkeologer är skeptiska till att benen verkligen kommer från helgonet.

Påven Franciskus skred in med ett större allvar än vanligt under söndagens mässa i Peterskyrkan. Förutom de vanliga kyrkobesökarna var också den stora kyrkosalen fylld med nyfikna reportrar. Orsaken till uppståndelsen fanns i det ornamenterade bronsskrin som påven klamrade sig fast vid.

I asken låg nämligen nio benfragment som enligt Vatikanen kommer från aposteln Petrus, en av Jesus lärjungar och kristenhetens första påve.

De har aldrig visats upp offentligt tidigare.

Hittades av en slump

De påstått påvliga benbitarna hittades vid en utgrävning under Peterskyrkans basilika 1939 när påven Pius XI precis hade dött. Han ville – precis som flera påvar innan honom – begravas i katakomberna under kyrkan. Men nere i de mörka gångarna gjorde arkeologerna ett oväntat fynd:

Ett urgammalt begravningsmonument med en inskription på grekiska "Petros eni".

Eller på svenska: Här vilar Petrus. 

Hotas av förbannelse

I anslutning till monumentet fanns en kista med nio benbitar i. Under flera års tid förvarades de i en skolåda hos en av personerna som hade arbetat med utgrävningen. Till slut fick dåvarande påven Paulus VI nys om saken och konstaterade nöjt att det fanns "övertygande bevis" för att benbitarna verkligen tillhör Petrus.

Italienska arkeologer har dock förhållit sig betydligt mer skeptiska. Men Vatikanen har hittills nekat utomstående undersökningar.

– Ingen påve har någonsin tillåtit en ordentlig studie, delvis beroende på en tusenårig förbannelse som hotar den som stör Petrus grav, säger Vatikankorrespondenten Bruno Bartoloni enligt Huffington Post.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: