”Artikeln var tagen ur sitt sammanhang”

Jimmie Åkesson om citatet som gav starka reaktioner i egna partiet

Jimmie Åkessons besked att han är beredd att tillfälligt släppa invandringsfrågan efter nästa val har väckt ilska i det egna partiet.

Nu drar SD-ledaren delvis tillbaka sin utsträckta hand.

– Jag kommer inte att släppa fram en regering aktivt utan att vi får tillbaka något i invandringspolitiken, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppgav på söndagen i en SvD-intervju att han är beredd att tillfälligt lägga invandringspolitiken åt sidan efter nästa val för att slippa isoleras.

Utspelet har väckt starka reaktioner i det egna partiet.

– Jag utgår ifrån att Jimmie är felciterad, sa Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Företrädare för de andra partierna tog hastigt avstånd från Åkessons utsträckta hand, medan nyheten debatterades intensivt i sociala medier.

Vid 19-tiden på söndagskvällen får Aftonbladet tag på Jimmie Åkesson. Han uppger nu att det är en "feltolkning" att SD skulle vara beredd att stödja en regering utan att få igenom några av partiets krav när det gäller invandringspolitiken.

– Däremot kan vi föra förutsättningslösa samtal med de andra partierna. Det är olika saker, säger han.

Var du felciterad i SvD-artikeln?

– Det är taget ur sitt sammanhang. Vi hade en längre diskussion kring vad vi har för kontakter med andra partier och hur vi ser på det efter valet. Och att vi inte haft något inflytande i invandringspolitiken. I det sammanhanget så sa jag att om vi nu inte kan prata om invandringspolitiken kan vi nog prata om andra frågor.

Vilka frågor då?

– Till exempel kriminalpolitiken med Moderaterna. Och a-kassan med Socialdemokraterna. Där finns det en majoritet för förbättringar, men Socialdemokraterna gör inget, för att de inte samarbetar med oss.

Hur ser du på de kraftiga reaktionerna från ditt eget parti?

–  De har varit väldigt blandade. Särskilt med den rubrik som ni har satt, att vi skulle vara beredda att släppa invandringsfrågan. Det har vilselett många, som säkert satte kaffet i vrångstrupen i morse.

Det har talats om att det här är ett ”desperat utspel” för att ni inte lyckats få någon makt i riksdagen.

– Vi har haft ganska mycket inflytande under den här perioden på grund av vår vågmästarställning, så det där stämmer inte.

Hur reagerar du på att de andra partierna än en gång i dag har avvisat allt samarbete med er?

– Det är tråkigt för det finns viktiga reformer som nu inte kan genomföras för att de andra partierna befinner sig i sandlådan.

Publisert: