Löfven tvingas svara på LO:s anklagelser

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Jag delar farhågorna”

S jakt på mittenväljarna riskerar gynna SD, hävdar LO.

Nu svarar Stefan Löfven på kritiken.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

När Stefan Löfven började som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik 1979 röstade två av tre LO-medlemmar på Socialdemokraterna.

I dag, när han leder partiet, röstar bara varannan LO-medlem på S.

- Det politiska landskapet är annorlunda i dag. Men visst ska vi upp i röstsiffror bland LO-medlemmarna också och jag tror det kommer att bli så, säger han i Aftonbladet TV:s ”Parti­programmet”.

I en intervju i DN nyligen anklagade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson de politiska partierna - inklusive S - för att vara för fixerade vid mittenväljarna:

- Hela den politiska debatten om vilka som måste vinnas har handlat om en välmående ­medelklass.

”Inte lösningen för dem”

Thorwaldsson, som själv sitter i S verkställande utskott, varnade för att minskade skillnader mellan partierna riskerar locka väljarna till SD.

I ”Partiprogrammet” i dag svarar Stefan Löfven på kritiken:

- Jag delar farhågorna om ­Sverigedemokraterna. Jag är över­tygad om att människor som är rädda och oroliga och inte ­känner sig fullt delaktiga i samhället kan tänka sig rösta på SD, för de står för den enkla lösningen. Men det är ingen lösning för dem. Det är därför vi lägger ner så mycket ­resurser på att människor ska tillbaks till arbete.

Lägger 20 miljoner

Löfven får också frågan om vad som utmärker en bra chef:

- I en folkrörelse gäller det att samla människor, att lyssna på människor. Men också att säga när vi gått till beslut att ”nu är det faktiskt det här som gäller”.

I går meddelade LO att man - utan villkor om hur en ny ­regering ska se ut - lägger 20 ­miljoner kronor i sin valfond, som ska ­bidra till en S-seger i nästa års val.

Publicerad: