Kroatien röstade ja till anti-gay lag

1 av 3 | Foto: Folkomröstningen ska avgöra om giftermål bara ska tillåtas mellan man och kvinna.
NYHETER

Trots hårda protester vann ja-sidan.

I dag blev samkönade äktenskap förbjudna i den kroatiska konstitutionen.

– Folkomröstningar borde inte användas för att bestämma privata familjeärenden, sa Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic i en kommentar.

De senaste dagarna har Zagreb varit en delad stad. På ena sidan: konservativa och katoliker. På den andra: liberaler och HBTQ-aktivister. Enligt tidningen RT marscherade mer än 1 000 personer på den kroatiska huvudstadens gator under lördagen beväpnade med både regnbågsflaggor och slagord.

Men det räckte inte.

När de första resultaten från folkomröstningen om hur äktenskapet ska regleras hade räknats, stod det klart att ja-sidan gick mot en säker seger. 65 procent av rösterna var för att äktenskapet ska vara förbehållet män och kvinnor. Beslutet kommer också att skrivas in i Kroatiens konstitution och på så sätt förbjuda samkönade äktenskap.

Konservativa och katoliker

Drivkraften bakom folkomröstningen har varit organisationen "In the name of the family" som backats upp av både den katolska kyrkan och landets konservativa parti. På två veckor fick de in över 700 000 namnunderskrifter – mer än dubbla antalet som krävs för att kräva en omröstning.

– Vi vill visa att majoriteten av det kroatiska folket är övertygade om att äktenskap enbart är en förening mellan man och kvinna, säger Zelja Markic, talesperson för organisationen, till Deutsche Welle.

Fram tills i dag har den kroatiska konstitutionen inte definierat äktenskap.

– Vi är ett katolskt land och familjen är väldigt viktig i dagens värld. Varför ska vi förstöra något som har funnits i århundraden, säger pensionären Jasna Badovinac till AFP efter att ha röstat ja.