"97 procent röstade för Ryssland"

Publicerad 2014-03-17

Delar av Krims befolkning firar valresultatet på Lenintorget i Simferopol

Det slutliga, men ännu preliminära resultatet när alla röster räknats visar att 96,77 procent av väljarna i Krimregionen har röstat för en anslutning till Ryssland, säger ordföranden i den regionala kommission som organiserade folkomröstningen till rysk stats-tv enligt Reuters.

Ny lag

Ryska underhuset, duman, kommer "i en mycket nära framtid" att godkänna en lag som tillåter Krim i södra Ukraina att förenas med Ryssland", sade vice talmannen Sergej Neverov på måndagsmorgonen enligt Interfax.

"Resultatet av folkomröstningen på Krim visade klart att invånarna på Krim ser sin framtid uteslutande som en del av Ryssland", sade han.

Delegation till Moskva

En delegation från Krim anländer i dag i Moskva för att diskutera hur halvön ska kunna integreras i Ryssland.

– En delegation från Krims parlament kommer under måndagen att resa till Moskva för ytterligare möten med duman och det ryska federationsrådet så att processen kan avslutas om hur Krim ska ingå i Ryssland, säger Krims regionale premiärminister Sergej Aksionov enligt Interfax.

Utrikesministrarna i möte

I Bryssel har EU:s utrikesministrar börjat anlända till dagens möte, som av naturliga skäl kommer att domineras av situationen i Ukraina.

– Jag är övertygad om att vi kommer att enas om reseförbud och frysta bankkonton . . . både mot ryssar och personer från Krim, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague.

– Det kommer att bli långsiktiga konsekvenser för Ryssland om de fortsätter att agera på det här sättet.

Även Carl Bildt är på ingång till möteslokalen i Bryssel efter att först ha deltagit i en frukost med bland andra sin ukrainske kollega Andrij Desjtjytsia.

TT