Piloternas sista ord från planet

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

93 000 kvadratkilometer stort område söks igenom

1 av 3

En enorm sökinsats letar efter det försvunna planet.

Under en presskonferens rapporteras om det sista meddelandet från planet bara minuter innan det försvann:

”All right, det är uppfattat”, sa piloterna.

Sökinsatsen efter försvunna MH370 fortsätter med full kraft.

Två nya områden ska sökas igenom och totalt används 42 skepp och 39 flygplan i insatsen, rapporteras från en presskonferens från Malaysia.

Där avslöjades också det sista meddelandet från piloterna bara minuter innan det försvann då inget tydde på att något var fel, skriver BBC.

Piloterna svarade flygledningen:

”All right, roger that.”

Ingen nödsignal eller nödanrop hade sänts ut från planet som senare försvann spårlöst.

Måste hitta låda

– Det viktigaste är att vi hittar flygplanet. Det viktigaste är att vi hittar planets svarta låda. Först då kan vi svara på alla detaljfrågor, säger transportminister Hishammuddin Hussein.

Han uppgav också att alla möjliga resurser ställts till förfogande i sökandet. Även Kina har bidragit med mycket resurser då landet har många medborgare som försvunnit i olyckan.

Totalt är tolv länder inblandade i sökandet som nu ska fokuseras mer åt nordväst än tidigare. De senaste länderna som bidragit är Indien, Japan och Brunei.

Ett sökområde så stort som 93 000 kvadratkilometer söks igenom, enligt malaysiska myndigheter.

Hittills har man inte hittat några vrakdelar alls från planet. Fortfarande råder också stor förvirring om var planet befann sig när den sist kända signalen skickades. På presskonferensen kunde man inte heller lämna ett klart och tydligt besked.

Skyldiga att tala sanning

Hishammuddin Hussein fick under presskonferensen förklara att Malaysias myndigheter inte håller någon fakta från allmänheten, vilket det har spekulerats om i de rådande mycket oklara omständgheterna.

– Vi är skyldiga de anhöriga till alla inblandade att tala sanning, säger ministern.

En talesperson för Malaysian Airways fördömde också uppgifterna om att piloten som flög planet tidigare skulle ha uppvisat tvivelaktigt beteende under en flygning och bjudit in kvinnor i  cockpit och rökt under tiden.

Flygplanet försvann i lördags med 239 personer ombord på väg från Kuala Lumpur till Peking.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN