Kollegorna om sorgen efter Nils Horner

avMatilda Rangborg

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
Cilla Benkö

Nyheten om att den rutinerade journalisten Nils Horner skjutits till döds i Kabul har tagits emot med bestörtning och sorg på Sveriges Radio i dag.

– Folk är förkrossade, det är fruktansvärt, säger Maria Ridderstedt, fackordförande på Ekot.

Sorgen vilar tung över Sveriges Radio efter nyheten om att medarbetaren Nils Horner i förmiddags dödats på öppen gatan i Kabul. I den stora hangar som öppnar upp sig i entrén till radiohuset i Stockholm går medarbetare med tunga steg och pratar lågmält, några stannar upp och kramar om varandra.

Enligt Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben på SR, har ett rum upprättats dit medarbetare kan gå för att sörja sin kollega.

Professionellt stöd

Där finns också professionellt stöd att få för dem som behöver.

– Men Nils Horner har medarbetare över hela landet. Han jobbade mot alla lokala kanaler så även där kan kollegor behöva stöd i sin sorg. Det är upp till varje kanalchef att se till att alla som behöver får det, säger Ulrika Hyllert.

Enligt Maria Ridderstedt, fackordförande på Ekot, var Nils Horner inte bara en av landets främsta journalister utan också en otroligt fin kollega.

"Det är fruktansvärt"

– Han mötte alltid alla med samma respekt. Oavsett om det var en 22-årig praktikant, eller en högt uppsatt chef. Han var en fantastisk människa, säger hon.

Enligt Ulrika Hyllert är många öppet ledsna i radiohuset i dag.

– Det är en arbetskamrat som blivit mördad på jobbet. Alla undrar så klart hur det kunde hända. Det är fruktansvärt.

Klockan 11 höll vd Cilla Benkö en presskonferens.

– Nu måste jag vara fruktansvärt klinisk, annars börjar jag gråta. Det som inte får hända har hänt. Nils Horner blev skjuten i Kabul i morse. sade hon.

ARTIKELN HANDLAR OM