Fredrik Reinfeldt

”Slösat bort arvet efter Persson”

Av: 

Josefin Westin

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick i dag smäll på hemmaplan.

Mikael Damberg (S) utmanade honom i ordning och reda i de statliga finanserna.

– På bara åtta år har Reinfeldt slösat bort hela arvet från Göran Persson, sa Damberg.

I dag var det den näst sista partiledardebatten i riksdagen innan riksdagsvalet, och det märktes.

Den stora duellen stod mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen.

S-ledaren Stefan Löfven fick följa sammandrabbningarna på håll eftersom han inte har någon riksdagsplats.

”S inte trovärdiga”

Damberg tog dock ett stadigt tag om talarstolen och gick direkt till attack mot statsministern efter hans anförande. Gruppledaren skadegjorde Reinfeldt i regeringens bästa gren.

– På bara åtta år har Reinfeldt slösat bort hela arvet från Göran Persson och lika mycket till. Från ett överskott på 65 miljarder till ett underskott på 87 miljarder, sa Damberg.

Enligt Reinfeldt ligger Sverige ändå bra till jämfört med andra länder i EU. Underskottet i de offentliga finanserna motsvarar 2,3 procent av landets BNP.

– Det är skillnad på högkonjunktur och lite sämre konjunktur. Vår omvärld har sett kraftigt försämrad utveckling i ett läge där Sverige har väsentligt bättre offentliga finanser än andra, säger han efter debatten.

I senaste Aftonbladet/ United minds från tidigare i veckan har en M-ledd regering fortfarande störst förtroende när det handlar om ekonomin trots en minskning från förra mätningen. I alla andra frågor har en S-ledd regering högre förtroende.

Fredrik Reinfeldt är dock inte orolig.

– Däremot är Socialdemokraterna inte trovärdiga i det här. Det utger sig för att vara ett parti som antyder att det har råd med allt och alla. Ingenting av det kommer att handla om att strama upp den svenska ekonomin, säger han.

Han gick dock emot sina egna väljare, som utsett skolan till viktigaste valfrågan i United minds. Statsministern tog upp jobben – igen - under partiledardebatten.

– Jag pratar om grunderna för hur jobben ska bli fler, om de platser och utbildningspolitik. Det tror jag också att väljarna har noterat. Det är bara den som tar fram fler arbetande timmar och stärker ekonomin som kan finansiera skolan. Jobbfrågan är viktigast och det är med den vi ska vinna valet, säger Reinfeldt.

Damberg nöjd

Enligt honom saknades det motsvarande besked från Socialdemokraterna.

– Då får man i stället lyssna på rödgröna partier i övrigt. Där är det tydligt, det är arbetstidsförkortning och jobba mindre som gäller. Det går inte att göra med mindre utan att urholka svenska finanser.

Damberg var dock nöjd. Trots att han blandade ihop budgetunderskottet med de offentliga finanserna.

– Jag trampade ju på en öm tå där, med budgetunderskottet. Det är något de inte vill kännas vid, sa han efteråt.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fredrik Reinfeldt

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Reinfeldt